Ushqyerje

shk102023

Dieta mesdhetare redukton inflamacionin e shkaktuar nga ushqimi

Një studim me përzgjedhje rastësore, i botuar në "Nutrients" dhe i kryer te një grup të rriturish australianë ka krahasuar dietën e zakonshme me atë mesdhetare (HD vs MD) dhe ka arritur në përfundimin se kjo e fundit redukton indeksin inflamator dietik (DII), që lidhet me një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet.

"Inflamacioni është një përgjigje e trupit ndaj ekspozimeve potencialisht të dëmshme që përfshijnë komponime të ndryshme kimike dhe qelizore si citokinat, interleukinat, faktori i nekrozës së tumorit (TNF), molekulat e ngjitjes qelizore dhe proteina C-reaktive me ndjeshmëri të lartë (hsCRP), nivelet e së cilës veprojnë si bioshënjuesit", shpjegon Jessie Clark nga Universiteti i Australisë Jugore në Adelaide, autorja kryesore e studimit.

"Dihet se inflamacioni kronik modulohet nga komponentë të veçantë diete, duke përfshirë sheqerin dhe kripën e reduktuar të rafinuar dhe marrjen e kufizuar të mishit të përpunuar dhe yndyrave të ngopura, të gjitha ushqimet e bollshme në dietat perëndimore dhe të lidhura me rritjen e bioshënjuesve inflamatorë", vazhdon Clark, duke shtuar se MD-ja është një dietë me bazë bimore e cila përmban shumë drithëra, perime, fruta, arra dhe vaj ulliri.

MD-ja jo vetëm që lidhet me një reduktim të hsCRP dhe shënuesve të tjerë inflamatorë, por mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiometabolike dhe vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare duke futur një mori përbërësish antiinflamatorë bioaktivë në trup që reduktojnë inflamacionin dietik. Kjo vlerësohet me indeksin inflamator dietik (DII), një mjet që cakton rezultate të larta ose të ulëta për dieta të ndryshme, duke i klasifikuar ushqimet sipas potencialit të tyre inflamator.

Prandaj në këtë studim janë shqyrtuar efektet e zëvendësimit të dietës së zakonshme me MD-në për një periudhë gjashtë mujore për sa i përket rezultateve DII. Të dhënat janë marrë nga studimi MedLey, i cili përfshiu 137 të rritur të shëndetshëm me moshë mesatare 71 vjeç dhe një indeks mesatar të masës trupore (BMI) afërsisht 27, që është mbi kufirin e sipërm të normales.

Profili mesatar i glicemisë dhe lipideve ishte brenda kufijve të pranueshëm, me presion normal të gjakut. Në ekuilibër të dy grupet treguan aderim të krahasueshëm dietik në fillim të ndjekjes, por në fund grupi MD kishte aderim më të lartë në krahasim me nivelet e pandryshuara në grupin HD. Në mënyrë të ngjashme, rezultati DII ishte i ngjashëm për të dy grupet në fillim, por u reduktua ndjeshëm në dy dhe katër muaj në grupin MD krahasuar grupin e kontrollit. 

"Reduktimi i ngarkesës inflamatore me dietën mesdhetare sugjeron që MD mund të përmirësojë shëndetin kardiovaskular dhe se rritja e aderimit nga të rriturit australianë ndaj kësaj diete mund të jetë reduktuese ose parandaluese për këto dhe sëmundje të tjera kronike", përfundoi Clark.

 

Nutrients 2023. Doi: 10.3390/nu15020366
https://doi.org/10.3390/nu15020366


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC