Ushqyerje

sht192023

Një dietë e shëndetshme duhet të përfshijë edhe peshkun dhe produktet e qumështit

Një studim i botuar në "European Heart Journal" ka zbuluar se konsumimi në sasi të pamjaftueshme i gjashtë ushqimeve kryesore, domethënë frutave, perimeve, bishtajoreve, arrave, peshkut dhe produkteve të qumështit me yndyrë të plotë lidhet me një rrezik më të lartë për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare te të rriturit.

Dokumenti gjithashtu raporton se një dietë e shëndetshme mund të arrihet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë marrjen e sasive të moderuara të drithërave të plota ose mishit të papërpunuar. Studiuesit analizuan të dhënat e 245,000 njerëzve në 80 vende, pjesëmarrës në studime të ndryshme, nxorrën një rezultat diete dhe e përsëritën atë në pesë studime të pavarura për të matur rezultatet shëndetësore te individët me dhe pa sëmundje kardiovaskulare.

"Rezultatet e tjera dietike, duke përfshirë dietën planetare EAT-Lancet dhe atë mesdhetare, kanë testuar marrëdhënien midis dietës, sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes kryesisht në vendet perëndimore", shpjegon koordinatori i studimit Salim Yusuf nga Universiteti McMaster në Hamilton, Kanada. Përveç të qenit gjithëpërfshirës, rezultati PURE Healthy Diet fokusohet ekskluzivisht në ushqimet mbrojtëse ose natyrale, ndërsa rezultatet e tjera dietike të kombinuara konsiderohen të dëmshme, si ushqimet e përpunuara dhe shumë të përpunuara, me ushqime dhe lëndë ushqyese që konsiderohen si mbrojtëse për shëndetin.

"Kohët e fundit i është kushtuar një vëmendje e madhe konsumit të ushqimeve mbrojtëse për parandalimin e sëmundjeve. Sasi të moderuara të peshkut dhe bulmetit me yndyrë të plotë janë të lidhura me një rrezik më të ulët për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë. Të njëjtat rezultate për sa i përket shëndetit të përgjithshëm mund të arrihen nëpërmjet një konsumi të moderuar të drithërave dhe mishit, për aq kohë sa ato janë drithëra të plota të parafinuara dhe mish i papërpunuar" shpjegojnë autorët. 

Rezultati PURE Healthy Diet Score rekomandon një konsum mesatar ditor të frutave në dy deri në tre racione, perime në dy deri në tre racione, arra në një racion dhe produkte qumështi dy racione. Rezultati përfshin gjithashtu tre deri në katër racione javore bishtajore dhe dy deri në tre racione javore peshku. Zëvendësuesit e mundshëm përfshijnë drithërat në një racion në ditë dhe mishin e kuq ose shpendët e papërpunuar në një porcion në ditë.


European Heart Journal 2023. Doi: 10.1093/eurheartj/ehad269
http://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad269

Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC