Ushqyerje

Sëmundja renale kronike. Omega 3 e përftuar nga peshqit redukton rrezikun

jan302023

Sëmundja renale kronike. Omega 3 e përftuar nga peshqit redukton rrezikun

Nivelet e larta të acideve yndyrore omega 3 që gjenden te peshqit dhe ushqimet e detit shoqërohen me një rrezik më të ulët për sëmundje renale kronike dhe rënie më të ngadaltë...
transparent
Vdekja e parakohshme dhe ushqyerja. Raporti i rrezikut mes tyre

jan252023

Vdekja e parakohshme dhe ushqyerja. Raporti i rrezikut mes tyre

Rreziku për vdekje të parakohshme mund të reduktohet edhe duke ndjekur një dietë të shëndetshme, sipas një studimi të publikuar në “JAMA Internal Medicine”, dhe të...
transparent
Dieta ketogjenike redukton konvulsionet te epileptikët rezistentë ndaj barnave

jan202023

Dieta ketogjenike redukton konvulsionet te epileptikët rezistentë ndaj barnave

Kombinimi i barnave antiepileptike me një dietë me pak karbohidrate mund të përgjysmojë konvulsionet te pacientët me epilepsi rezistentë ndaj barnave. Në këtë përfundim...
transparent
Efekti i kafeinës mbi rritjen e qelizave kancerogjene

jan102023

Efekti i kafeinës mbi rritjen e qelizave kancerogjene

Roli mbrojtës i kafeinës kundër disa llojeve të kancereve është përshkruar tashmë në disa studime, megjithatë, mungonte një kuptueshmëri e plotë e asaj që ndodhte në...
transparent
Dieta e shëndetshme me bazë bimore redukton rrezikun për kancer kolorektal

dhj212022

Dieta e shëndetshme me bazë bimore redukton rrezikun për kancer kolorektal

Një dietë e pasur me ushqime të shëndetshme me bazë bimore dhe me pak ushqime të pashëndetshme me bazë bimore redukton rrezikun për zhvillimin e kancerit...
transparent
Dieta e pasur me vitaminë K ul rrezikun për fraktura te të moshuarit

dhj132022

Dieta e pasur me vitaminë K ul rrezikun për fraktura te të moshuarit

Nivelet e larta të vitaminës K1 shoqërohen me një reduktim të rrezikut afatgjatë të hospitalizimeve për shkak të frakturave, veçanërisht të ijëve, te gratë e moshuara. Në...
transparent
Obeziteti. Konsumimi i ushqimeve të përpunuara dhe të rafinuara rrit rrezikun

dhj12022

Obeziteti. Konsumimi i ushqimeve të përpunuara dhe të rafinuara rrit rrezikun

Konfirmimi se ushqimet e përpunuara dhe ato të rafinuara janë shkaku kryesor i rritjes së obezitetit në botën perëndimore vjen nga një studim mbi zakonet e të ngrënit...
transparent
Hipertensioni, kolesteroli dhe insulina. Dobia nga konsumi i flavanoleve

nën222022

Hipertensioni, kolesteroli dhe insulina. Dobia nga konsumi i flavanoleve

Flavanolet janë një klasë e polifenoleve me karakteristika të forta antioksiduese. Bazuar në një rishikim të studimeve klinike dhe metaanalizave, Shoqata Amerikane e Zemrës...
transparent
Ushqyerja dhe plakja, një marrëdhënie shumë komplekse

nën102022

Ushqyerja dhe plakja, një marrëdhënie shumë komplekse

Në një studim të botuar në BMC Biology, një grup studiuesish kanë përdorur teknika modelimi shumëdimensionale për të analizuar efektet e marrjes së...
transparent
Një dietë me pak karbohidrate mund të bëjë diferencën mes diabetit dhe paradiabetit

nën42022

Një dietë me pak karbohidrate mund të bëjë diferencën mes diabetit dhe paradiabetit

Sipas një studimi të ri të botuar në JAMA Network Open, një dietë me pak karbohidrate mund t'i ndihmojë njerëzit me diabet që nuk marrin medikamente dhe ata që janë të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC