Mirëqënie

Covid-19. Gjenetika u dha mundësi disa njerëzve ta jetonin më mirë periudhën pandemike

maj112022

Covid-19. Gjenetika u dha mundësi disa njerëzve ta jetonin më mirë periudhën pandemike

Disa individë e kanë përballuar stresin e pandemisë më mirë se të tjerët dhe kjo ka ndodhur të paktën pjesërisht për shkak të gjenomës së tyre, sipas një studimi të publikuar në PLoS Genetics. “Të gjithë janë prekur nga pandemia...
transparent
Ushtrimet fizike. Një mënyrë për të luftuar diabetin dhe depresionin pas Covid-19

mar232022

Ushtrimet fizike. Një mënyrë për të luftuar diabetin dhe depresionin pas Covid-19

Duket se ushtrimet fizike mund të luftojnë disa pasoja të COVID-19. Sipas një studimi të ri të koordinuar nga studiuesit në Qendrën Kërkimore Biomjekësore Pennington, SHBA, ushtrimet fizike mund të thyejnë rrethin...
transparent
Tiroidet. Shëndeti dhe funksioni potencialisht në rrezik, edhe për shkak të faktorëve mjedisorë

tet212021

Tiroidet. Shëndeti dhe funksioni potencialisht në rrezik, edhe për shkak të faktorëve mjedisorë

Funksioni i dëmtuar i tiroides mund të përcaktohet nga faktorë të shumtë mjedisorë. Në fakt, jodi, ky element i pranishëm në ujë, është një komponent thelbësor i sintezës së hormoneve tiroide. Kështu, zonat që kanë...
transparent
Stërvitja fizike mund të reduktojë ankthin, por me ndryshime ndërmjet gjinive

sht162021

Stërvitja fizike mund të reduktojë ankthin, por me ndryshime ndërmjet gjinive

Sipas një studimi të botuar në Frontiers in Psychiatry, ata që bëjnë rregullisht ushtrime fizike, mund ta reduktojnë me thuajse 60% rrezikun për të zhvilluar ankth. Vlerësohet se çrregullimet e ankthit prekin rreth 10% të popullsisë...
transparent
Dioksidi i azotit. Ekspozimi afatshkurtër lidhet me vdekshmërinë

gus32021

Dioksidi i azotit. Ekspozimi afatshkurtër lidhet me vdekshmërinë

Një shtim, qoftë edhe i vogël i niveleve të dioksidit të azotit në ajër mund të lidhet me shtimin e vdekjeve të përgjithshme apo për shkaqe kardiovaskulare dhe respiratore. Këtë e demonstrojnë të dhënat nga hulumtimi i botuar...
transparent
Çrregullimet nga inflamacionet: muskulare, artikulare dhe flluska. Barnat vetëmjekuese që nevojiten gjatë verës

kor292021

Çrregullimet nga inflamacionet: muskulare, artikulare dhe flluska. Barnat vetëmjekuese që nevojiten gjatë verës

Çrregullimet më të zakonshme janë inflamacioni muskular dhe artikular, veçanërisht te njerëzit mbi 45 vjeç, të cilët deklarojnë se kanë vuajtur prej tij në tre muajt e fundit, ndjekur nga inflamacioni oral, që janë më të përhapura...
transparent
Qeveritë dhe organizatat shëndetësore në të gjithë botën, bëjnë thirrje urgjente për mirëqenien e adoleshentëve

pri92021

Qeveritë dhe organizatat shëndetësore në të gjithë botën, bëjnë thirrje urgjente për mirëqenien e adoleshentëve

Në një letër të hapur të botuar në “British Medical Journal”, qeveritë dhe udhëheqësit shëndetësorë në të gjithë botën po bëjnë thirrje për veprim urgjent për të siguruar mirëqenien e adoleshentëve. Sipas autorëve, brezi aktual, ose 1.2...
transparent
Ushtrimet fizike që ndihmojnë në parandalimin dhe trajtimin e hipertensionit

pri12021

Ushtrimet fizike që ndihmojnë në parandalimin dhe trajtimin e hipertensionit

Shoqata Evropiane e Kardiologjisë sapo ka botuar në “European Journal of Preventive Cardiology” një dokument konsensusi, i pari i këtij lloji, që shpjegon se cili është, bazuar në nivelin aktual të presionit të gjakut të...
transparent
Covid-19. Shtohet konsumi i alkoolit. Studimi kërkimor botohet në “Jama”

tet132020

Covid-19. Shtohet konsumi i alkoolit. Studimi kërkimor botohet në “Jama”

Sipas studimit të botuar në “Jama Network Open”, konsumi i alkoolit është rritur krahasuar me parapandeminë Covid-19. Ky studim, në formën e një letre kërkimore analizoi të dhënat e 1,540 të rriturve që ishin përgjigjur në...
transparent
Joga ka efekte të dobishme mbi depresionin te njerëzit me probleme mendore

kor162020

Joga ka efekte të dobishme mbi depresionin te njerëzit me probleme mendore

Praktika e jogës mund të lehtësojë simptomat depresive te njerëzit me probleme të shëndetit mendor, sipas një përmbledhjeje të botuar në “British Journal of Sports Medicine”. Depresioni është shkaku kryesor i...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC