Farmaci

Vaksinat Covid dhe rreziku për infertilitet. Ekspertët amerikanë kthejnë përgjigje

jan262021

Vaksinat Covid dhe rreziku për infertilitet. Ekspertët amerikanë kthejnë përgjigje

Nuk ekziston asnjë provë që vaksinat Covid-19 shkaktojnë infertilitet. Megjithatë, ky shqetësim ka bërë që disa profesionistë të shëndetësisë në Shtetet e Bashkuara të ngurrojnë për t'u vaksinuar. Një reagim befasues, sipas...
transparent
Barna që priten në vitin 2021. AIFA: 83 barna të reja presin mendimin e EMA-s

jan252021

Barna që priten në vitin 2021. AIFA: 83 barna të reja presin mendimin e EMA-s

Në Evropë, gjatë vitit 2020, u autorizuan 72 barna të reja dhe pritet mendimi i EMA-s për 83 barna të reja në vitin 2021. Ky është bilanci i gjendjes së paraqitur në Raportin e AIFA-s Horizon Drugs 2021. Sipas të dhënave të paraqitura...
transparent
Alzheimeri i hershëm. Rezultate pozitive në fazën e dytë me donanemabin. Eliminon pllakat amiloide dhe redukton dëmtimin konjitiv

jan222021

Alzheimeri i hershëm. Rezultate pozitive në fazën e dytë me donanemabin. Eliminon pllakat amiloide dhe redukton dëmtimin konjitiv

Donanemabi, një terapi anti-amiloide eksperimentale, ka ngadalësuar në mënyrë të ndjeshme rënien në aftësitë...
transparent
Androgjenet, një kurë e mundshme për kancerin e gjirit, pozitiv ndaj receptorëve të estrogjeneve

jan202021

Androgjenet, një kurë e mundshme për kancerin e gjirit, pozitiv ndaj receptorëve të estrogjeneve

Androgjenet mund të përdoren me sukses në trajtimin e kancerit të gjirit pozitiv ndaj receptorëve të estrogjeneve, sipas një studimi të botuar në “Nature Medicine”...
transparent
Apendiciti akut i pakomplikuar. Ndryshimet në efikasitetin midis antibiotikëve vetëm oralë dhe intravenozë + oralë

jan192021

Apendiciti akut i pakomplikuar. Ndryshimet në efikasitetin midis antibiotikëve vetëm oralë dhe intravenozë + oralë

Sipas një studimi të publikuar në “JAMA”, te të rriturit me apendicit akut të pakomplikuar, nuk është shfaqur asnjë inferioritet nga trajtimi vetëm me antibiotikë...
transparent
Shëndeti i syve, nga llojet e çrregullimeve e deri te simptomat e tyre. Këshillat e farmacistit

jan192021

Shëndeti i syve, nga llojet e çrregullimeve e deri te simptomat e tyre. Këshillat e farmacistit

Sëmundjet e syve me të cilat përballen farmacistët gjatë punës së tyre, janë nga më të ndryshmet, duke nisur nga konjuktiviti, për të vazhduar me shumë të tjera. Ja, cilat...
transparent
Përdorimi i barnave në pandemi. AIFA: Në rënie, përdorimi i antiviralëve, FANS-ave, pilulës së emergjencës. Në shtim, anksiolitikët

jan152021

Përdorimi i barnave në pandemi. AIFA: Në rënie, përdorimi i antiviralëve, FANS-ave, pilulës së emergjencës. Në shtim, anksiolitikët

Konsum në rritje i heparinës dhe glukokortizonikëve dhe rënie e përdorimit të antiviralëve, FANS-ave, barnave për disfunksionin erektil dhe kontraceptivëve të...
transparent
Hekuri. Nevojitet vëmendje maksimale ndaj simptomave të mungesës. Ja, cilat janë...

jan142021

Hekuri. Nevojitet vëmendje maksimale ndaj simptomave të mungesës. Ja, cilat janë...

Mungesa e hekurit është një nga mungesat më të përhapura në botë dhe nuk duhet të neglizhohet kurrë, pasi mund të ketë pasoja të rënda, veçanërisht në prani të sëmundjeve kronike. Edhe nëse është e përkohshme...
transparent
Vaksinat Covid. Komunikata e CDC-ve në lidhje me reaksionet anafilaktike

jan122021

Vaksinat Covid. Komunikata e CDC-ve në lidhje me reaksionet anafilaktike

Deri më tani, janë 21 rastet e përgjithshme të reaksioneve anafilaktike ndaj vaksinave anti-Covid të Pfizerit dhe Modernës, nga gjithsej 1.9 milionë doza të administruara në SHBA në javën e parë dhe gjysmën e fushatës...
transparent
Plakja e trurit. Përdorimi i neurotrofinave si një qasje terapeutike

jan112021

Plakja e trurit. Përdorimi i neurotrofinave si një qasje terapeutike

Një mundësi për të luftuar plakjen e trurit mund të vijë nga neurotrofinat, një familje proteinash të vogla që luajnë rol themelor në rregullimin e rritjes së aksoneve dhe diferencimit të neuroneve. Më e bollshmja nga këto...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC