dieta

shk122018

Dieta mesdhetare, më e përshtatshmja për të moshuarit

Të moshuarit që ndjekin një dietë mesdhetare, e cila përfshin ushqime me përbërje të lartë antioksidante dhe që është e lidhur me nivele më të ulëta të shënjuesve inflamatorë...
transparent

shk272018

Kequshqyerja dhe obeziteti, faktorët që qëndrojnë në bazë të disa tumoreve

Luftë ndaj ushqyerjes së keqe, mënyrës së gabuar të jetesës, teorive pa themele shkencore dhe “profesorëve” të rremë të ushqyerjes. CREA, enti kryesor italian i kërkimit, ka publikuar një dokument që është fryt i...
transparent

kor92018

Ushqimet pa gluten, gabimi që po kushton më shumë sesa paratë

Përjashtimi i glutenit nga dieta (nëse kjo nuk bëhet për nevoja klinike), nuk është një ide e mirë. Atëherë, pse është shndërruar kjo në një modë (të keqe) ushqimore? Ka shumë mundësi që shkak të jetë një...
transparent

nën82018

Diabeti i tipit 2. Ç’ndikim kanë mbi të, dietat vegjetariane e vegane

Sipas një studimi të publikuar në “BMJ Open Diabetes Research&Care”, një dietë kryesisht vegjetariane ose vegane mund të përshtatet për të kontrolluar aspekte të ndryshme të diabetit të tipit 2. Kjo lloj diete shoqërohet nga një...
transparent

dhj182018

Nuk është mungesa e glutenit, por lloji i fibrave, ai që përcakton efektin e dietës

Një dietë e varfër në gluten, por e pasur me fibra do të ishte në gjendje të shkaktonte ndryshime në mikrobiomën intestinale dhe të reduktonte shqetësime të tilla si fryrja abdominale, duke favorizuar edhe një humbje...
transparent

jan142019

Dieta dhe inflamacioni kronik: lidhjet dhe pasojat e mundshme në shëndet

Studime të shumta e lidhin nivelin e inflamacionit kronik të organizmit me një risk të shtuar patologjish. Por, cili është roli i dietës? A është e mundur të ndërhyhet këtu duke bërë zgjedhjet e duhura ushqimore? Një gjendje...
transparent

jan212019

Ja se pse në një dietë, nuk duhen eliminuar karbohidratet

Dietat e varfra me karbohidrate, që i kufizojnë këto ushqime në favor të një raporti më të lartë të proteinave apo yndyrnave, ose të të dyjave, janë një strategji popullore për humbjen në peshë. Megjithatë, efekti afatgjatë i...
transparent

jan312019

Ushqyerja klinike, duhet parë edhe si trajtim terapeutik

Cilësia e dietës së të sëmurët vazhdon të neglizhohet si trajtim terapeutik për sëmundjet kronike. Të dhënat që përshkruajnë riskun e kequshqyerjes në Evropë janë shqetësuese: 33 milionë adultë janë në risk për të shtuar...
transparent

shk202019

Zëvendësimi i dietës me vakte të tjera, mënyrë e sigurt dhe efikase për të rënë në peshë

Zëvendësimi i ushqimit me një dietë bazë ad hoc me supë, pure perimesh/zarzavatesh dhe drithëra dietike të përpunuara në formë shufrash (energetic bars) duket se është një mënyrë e sigurt dhe efikase për të trajtuar obezitetin edhe...
transparent

mar82019

Diabeti, karbohidratet, yndyrnat e proteinat. Vështirë të kuptosh si reagojnë mbi kontrollin

Sipas një studimi të publikuar në “Diabetic Medicine”, për diabetikët, është e vështirë të formulosh udhëzime të bazuara tek ushqimet. Duke u nisur nga studimet mbi makronutrientët, edhe edukimi i pacientëve duhet të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC