sëmundje kardiovaskulare

qer302022

Statinat reduktojnë përparimin e ngurtësimit arterial te pacientët me rrezik të lartë aterosklerotik

Sipas një studimi të botuar në JAMA Network Open, marrja e statinave lidhet me përparim më të ngadaltë të ngurtësimit arterial te të rriturit me rrezik të lartë aterosklerotik...
transparent

sht52022

Dhimbja muskulare. Jo gjithmonë janë përgjegjëse statinat

Terapia me statina mund të shkaktojë dhimbje të lehta të muskujve, por rreziqet e simptomave muskulare janë shumë më të ulëta se përfitimet kardiovaskulare të marrjes së...
transparent

sht272022

Përdorimi edhe i aspirinës përkrah antikoagulantëve mund të rrisë rreziqet. Ja, në cilat raste

Sipas një studimi të botuar në JAMA Network Open, për pacientët që marrin një antikoagulant dhe nuk e shoqërojnë atë me aspirinë, rreziku i ndërlikimeve të gjakderdhjes ulet...
transparent

tet32022

Mënyra e shëndetshme e jetesës mund të ulë rrezikun e vdekjes tek ish-duhanpirësit

Sipas një studimi të publikuar në JAMA Network Open, ndjekja e një stili të shëndetshëm jetese lidhet me një rrezik më të ulët të vdekjes tek ish-duhanpirësit. "Përfitimet nga...
transparent

tet52022

Studimi shqyrton lidhjen mes ëmbëlsuesve artificialë dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Ja, çfarë ndikon te rrezikshmëria

Sipas një studimi të botuar në British Medical Journal, marrja e ëmbëlsuesve artificialë nga të gjitha burimet ushqimore lidhet me një rrezik të shtuar për sëmundje...
transparent

tet172022

Aspirina mund të jetë efikase në parandalimin primar kardiovaskular. Ja, në cilat raste

Sipas një studimi të botuar në Journal of the American College of Cardiology, aspirina ofron një përfitim specifik për parandalimin primar të sëmundjeve kardiovaskulare...
transparent

tet192022

Shqisa e nuhatjes dhe dëmtimi i saj. Si ndikon në sëmundjet e tjera shoqëruese

Dëmtimi i nuhatjes është shumë i përhapur dhe lidhet me sëmundje të shumta shoqëruese, të tilla si çrregullimet neurodegjenerative, kardiovaskulare, ushqimore dhe...
transparent

nën82022

Edhe cigaret elektronike, si duhani, shkaktojnë dëm endotelial që shton rrezikun kardiovaskular

Dy studime të botuara në revistën Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), njëri i kryer te njerëzit dhe tjetri te minjtë, sugjerojnë se si efektet e...
transparent

nën222022

Hipertensioni, kolesteroli dhe insulina. Dobia nga konsumi i flavanoleve

Flavanolet janë një klasë e polifenoleve me karakteristika të forta antioksiduese. Bazuar në një rishikim të studimeve klinike dhe metaanalizave, Shoqata Amerikane e Zemrës...
transparent

nën282022

Sëmundjet kardiovaskulare. Aktiviteti fizik intensiv ul rrezikun

Vëllimi i aktivitetit fizik përkufizohet si intensiteti i aktivitetit i shumëzuar me kohën, por deri vonë ka qenë e paqartë nëse vëllimi i përgjithshëm i aktivitetit fizik është...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC