Ushqyerje

nën222022

Hipertensioni, kolesteroli dhe insulina. Dobia nga konsumi i flavanoleve

Flavanolet janë një klasë e polifenoleve me karakteristika të forta antioksiduese. Bazuar në një rishikim të studimeve klinike dhe metaanalizave, Shoqata Amerikane e Zemrës ka propozuar udhëzuesin e parë për marrjen e këtyre substancave bioaktive drejtpërdrejt nga burimet dietike. Ata kanë specifikuar se ky nuk është një udhëzues për integrimin e izolateve të përqendruara, por një rekomandim dietik ndaj ushqimeve që janë më të pasura me to dhe bazohet në provat e efikasitetit të moderuar që vijnë nga provat e kontrolluara me përzgjedhje rastësore dhe studimet vëzhguese.

Flavonoidet, faktor kyç për një shëndet të mirë

Flavanolet, një nënklasë e grupit më të gjerë të flavonoideve, janë komponime bioaktive të përmbajtura në matricat bimore, shumë të studiuara për efektet e tyre parandaluese në sëmundjet kardiovaskulare, si: hipertensioni, dislipidemia dhe ndryshimi i niveleve të insulinës, të cilat rrisin rrezikun për diabet të tipit 2.

Dëshmitë për rolin e tyre pozitiv, po vijnë në rritje. Ato do të ishin një faktor kyç si për ruajtjen e shëndetit të mirë, ashtu edhe për parandalimin, veçanërisht me kalimin e moshës. Efikasiteti do të ishte për shkak të një sinergjie midis vetive të tyre të ndryshme: anti-inflamatore, antioksiduese, antimutagjenike dhe antikancerogjene, së bashku me aftësinë për të moduluar aktivitetin e enzimës në nivel qelizor.

Ndër nënklasat e njohura të flavonoideve, flavan-3-olet janë më të konsumuarat dhe janë të pranishme me bollëk në çajin jeshil dhe të zi, mollët, dardhat, manaferrat, rrushin e bardhë dhe të kuq dhe produktet e çokollatës/kakaos (me sasi që variojnë nga 133 mg për 100 gram gjethe të thata në çajin jeshil, në 43 mg për 100 gram boronica, 260 mg për 100 gram kakao ose 4 mg për 100 gram rrush).

Rekomandimi i përgjithshëm sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, për popullatën e rritur, është rritja e konsumit të ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese dhe të pasura me flavan-3-ole, duke pasur kujdes që të mbani sa më të ulët marrjen e sheqernave të shtuara.

Dozat e rekomanduara

Sasia e sugjeruar për të reduktuar rrezikun e lidhur me sëmundjet kardiovaskulare dhe diabetin është 400-600 miligram flavan-3-ole në ditë. Konsumimi në këto nivele mund të ndihmojë, sipas ekspertëve, në përmirësimin e presionit të gjakut, përqendrimit të kolesterolit HDL dhe sheqerit në gjak. Ky rekomandim mori parasysh si një opinion të mëparshëm nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), i cili autorizoi një pretendim shëndetësor për konsumin e flavanoleve të kakaos (të cilat mund të nxisin vazodilatimin e endotelit), ashtu edhe përqendrimet specifike të propozuara për proantocianidinat dhe katekinat nga Shoqëria Kineze e Ushqyerjes.

Megjithatë, sasia e propozuar është nën kufijtë e pragut për integrimin e disa flavanoleve. Studime të shumta kanë raportuar rreziqet e mundshme për shkak të marrjes së lartë të flavan-3-oleve përmes plotësimit të koncentrateve (jo marrjes dietike të burimeve që i përmbajnë ato në mënyrë natyrale). Në veçanti, ato kanë të bëjnë me ekstraktet e përqendruara të çajit jeshil dhe katekinat e pastruara, duke përfshirë epigallocatechina-gallato (EGCG), për të cilat janë theksuar dëmtimet hepatike dhe shqetësimet gastrointestinale të lidhura me konsumin që rrjedhin kryesisht nga plotësimi me ekstrakte të koncentruara në stomak bosh. Në lidhje me sigurinë e katekinave të çajit jeshil, EFSA arriti në përfundimin se ka dëshmi të cilat tregojnë se marrja e dozave më të mëdha se 800 mg EGCG në ditë në formë suplementi mund të rrisë transaminazat serike.

Shoqëria Kineze e Ushqyerjes ka propozuar gjithashtu një nivel të sipërm të tolerueshëm të marrjes prej 800 mg/ditë të proantocianidinës. Niveli i propozuar nga këto rekomandime ushqyese, për një dietë të ekuilibruar dhe bazuar në konsumin e ushqimeve që janë burim natyral i flavanoleve, nënvizojnë ekspertët, mbetet shumë nën kufijtë e pragut të vlerësuar për suplementet.

 

Francesca DeVecchi
Teknologe ushqimore

Udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Zemrës
https://academic.oup.com/advances/advance-article/doi/10.1093/advances/nmac105/6747118 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC