KOLESTEROL

nën252014

Si të luftoni gripin në tavolinë

E lehtë, e tretshme, e ushqyeshme: kështu duhet të jetë dieta jonë në ditët e para kur na zë gripi. Janë pikërisht tre ditët e para në të cilat vuajmë më shumë simptomat e tij.
transparent

kor272015

Aprovim nga KE për evolucumab, bar i ri anti-kolesterol

Komisioni Evropian i ka lënë rrugë të lirë tregtimit të evolocumab, inhibitori i parë i Pcsk9 sot i disponueshëm për trajtimin e pacientëve të prekur nga hiperkolesterolemia e pakontrolluar. Bari është anti-trupi i parë monoklonal plotësisht njerëzor që frenon proproteinën konvertasi subti
transparent

gus42015

HDL largon kolesterolin dhe i paraprin riskut kardiovaskular

HDL, kolesteroli i mirë që ndihmon në heqjen e yndyrës nga muret e arterieve e ruan zemrën nga ishemia, megjithatë studime të kohëve të fundit sugjerojnë se vetëm rritja e niveleve hematike nuk e redukton riskun kardiovaskular.
transparent

gus312015

EMA rekomandon aprovimin e Praluent për të reduktuar nivelet e kolesterolit

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka rekomanduar autorizimin për emetimin në treg të Praluent (alirocumab) i cili ul nivelet e larta të kolesterolit te personat që nuk arrijnë ta kontrollojnë atë pavarësisht dozave optimale të statinave, apo te ata që nuk mund të marrin statina.
transparent

tet112016

Studimi: Kolesteroli i lartë Ldl rrit jetëgjatësinë te personat mbi 60 vjeç

Vlerat e larta të kolesterolit Ldl lidhen pozitivisht me statistikat e vdekshmërisë në pjesën më të madhe të personave mbi 60 vjeç. Dhe nga momenti që të moshuarit me Ldl të lartë jetojnë më gjatë se bashkëmoshatarët me Ldl të ulët, këto të dhëna venë në diskutim vlefshmërinë e hipotezës së kolester
transparent

mar152018

Statinat, efikase edhe në rastet me nivele të ulëta sierike të kolesterolit lipoproteik

Edhe te pacientët me nivele të ulëta sierike të kolesterolit lipoproteik me densitet të ulët (LDL-C) dhe me rrezik të lartë kardiovaskular, statinat janë efikase në reduktimin e vdekshmërisë për të gjitha shkaqet. Këto...
transparent

gus302018

Diabeti 2. Dieta vegjetariane përmirëson vlerat e hemoglobinës së glikuar

Sipas një rishikimi të literaturës së publikuar në “Clinical Nutrition”, dietat vegane e vegjetariane mund të reduktojnë hemoglobinën e glikuar (HbA1c) dhe vlerat e kolesterolit, përveçse përmirësojnë faktorë të tjerë rreziku kardio...
transparent

mar292019

Acidi bempedoik përmirëson kolesterolin, nëse i shtohet terapisë me statina

Sipas një studimi të publikuar në “New England Journal of Medicine”, shtimi i acidit bempedoik (inhibitorit i ATP-citrate liaze) në terapinë e toleruar maksimalisht me statina, nuk ka sjellë më shumë ngjarje negative...
transparent

pri52019

Lidhja mes kolesterolit ushqimor e vezëve, me sëmundjen kardiovaskulare

Konsumi më i lartë i ushqimeve me kolesterol ose i vezëve ka rezultuar dukshëm i lidhur me një rrezik në rritje për sëmundje kardiovaskulare dhe vdekje nga të gjitha shkaqet, te të rriturit amerikanë. Lidhja ka qenë e llojit...
transparent

kor172019

Kolesteroli. Vihet në diskutim roli i sojës. Ja, ç’thonë studimet e fundit

Një studim i kryer në Universitetin e Torontos dhe i botuar në “Journal of the American Heart Association”, ka zbuluar një efekt të proteinave të sojës mbi uljen e kolesterolit, efekt që është demonstruar në të dhënat e grumbulluara nga...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC