Shëndetësi

nën282022

Sëmundjet kardiovaskulare. Aktiviteti fizik intensiv ul rrezikun

Udhëzimet aktuale në Mbretërinë e Bashkuar rekomandojnë që të rriturit të angazhohen në 150 minuta aktivitet fizik me intensitet të moderuar (si ecja e shpejtë) ose 75 minuta me intensitet energjik (si vrapimi), çdo javë.

Vëllimi i aktivitetit fizik përkufizohet si intensiteti i aktivitetit i shumëzuar me kohën, por deri vonë ka qenë e paqartë nëse vëllimi i përgjithshëm i aktivitetit fizik është më i rëndësishmi për shëndetin, ose nëse një aktivitet më energjik sjell përfitime shtesë.

Hulumtimi i ri, i publikuar në European Heart Journal, ka analizuar të dhënat e aktivitetit përmes pajisjeve inteligjente dhe ka treguar se aktiviteti fizik intensiv çon në një reduktim më të madh të rrezikut për sëmundje kardiovaskulare.

Pajisjet inteligjente zbulojnë intensitetin dhe vëllimin e aktivitetit fizik

"Shumica e studimeve të kryer deri më sot kanë përdorur disa pyetësorë për të përcaktuar nivelet e aktivitetit fizik të pjesëmarrësve, por intensiteti dhe kohëzgjatja e aktivitetit fizik është e vështirë të mbahet mend saktë, veçanërisht kur bëhet fjalë për aktivitete ditore me intensitet të ulët. Pa regjistrime të sakta të kohëzgjatjes dhe intensitetit të aktivitetit fizik, nuk mund të ndahej ndikimi i aktivitetit fizik intensiv nga ai i vëllimit të përgjithshëm të aktivitetit fizik. Pajisjet inteligjente mund të ndihmojnë në zbulimin dhe regjistrimin e saktë të intensitetit dhe kohëzgjatjes së aktivitetit", thotë autori kryesor i studimit Paddy Dempsey nga Universiteti i Leicesterit.

Studimi britanik i 88,412 subjekteve të rritur

Autorët studiuan lidhjen midis vëllimit, intensitetit të aktivitetit fizik dhe incidencës së sëmundjeve kardiovaskulare te të rriturit e moshës së mesme pa sëmundje kardiovaskulare që mbanin gjurmues fitnesi gjatë kryerjes së aktivitetit fizik. Të dhënat që ata mblodhën u përdorën për të llogaritur vëllimin total të aktivitetit dhe përqindjen që u arrit nëpërmjet aktivitetit me intensitet të moderuar dhe të lartë. Numri i ngjarjeve kardiovaskulare, duke përfshirë sëmundjen ishemike të zemrës ose sëmundjen cerebrovaskulare, u regjistrua midis pjesëmarrësve të studimit gjatë një periudhe mesatare ndjekjeje prej 6.8 vjetësh.

Aktiviteti fizik i fuqishëm çon në reduktim më të madh të rrezikut kardiovaskular

Autorët zbuluan se vëllimi i përgjithshëm i aktivitetit fizik ishte i lidhur fort me uljen e rrezikut për sëmundje kardiovaskulare dhe se kalimi nga aktiviteti fizik i moderuar në atë të fuqishëm ka çuar në një reduktim të mëtejshëm të rrezikut. Normat e sëmundjeve kardiovaskulare ishin 14% më të ulëta kur aktiviteti fizik mesatar deri në të fuqishëm përbënte 20% në vend të 10% të totalit të shpenzimit të energjisë për aktivitetin fizik. Në përgjithësi, normat më të ulëta të sëmundjeve kardiovaskulare u vunë re në mesin e atyre pjesëmarrësve që u angazhuan në nivelet më të larta të aktivitetit fizik. Gjithashtu, kur vëllimi i përgjithshëm i aktivitetit fizik u rrit, përqindja e aktivitetit të moderuar deri në të fuqishëm mbeti e njëjtë. Për shembull, kur nivelet e përgjithshme të aktivitetit fizik u dyfishuan, nuk kishte asnjë efekt të rëndësishëm në normat e sëmundjeve kardiovaskulare kur përqindja e aktivitetit të moderuar deri në të fuqishëm mbeti në 10%, por shkalla e sëmundjeve kardiovaskulare u ul me 23 dhe 40%, kur përqindja e moderuar ndaj aktivitetit të fuqishëm fizik është rritur përkatësisht me 20 dhe 40%.

Inkurajoni aktivitetin fizik

"Analiza jonë e të dhënave nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar konfirmon se aktiviteti fizik zvogëlon rrezikun për insuficiencë kardiake ose iktus dhe se ushtrimet më intensive çojnë në përfitime më të mëdha. Gjetjet mbështesin mesazhe të thjeshta të ndryshimit të sjelljes që çdo lëvizje ka rëndësi për të inkurajuar njerëzit të rrisin aktivitetin e tyre të përgjithshëm fizik dhe, nëse është e mundur, ta bëjnë këtë duke përfshirë aktivitete më të forta. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa konvertimi i një ecjeje të qetë në një ecje të shpejtë, por një shumëllojshmëri qasjesh duhet të inkurajojnë dhe ndihmojnë njerëzit të gjejnë atë që është më praktike ose argëtuese për ta", përfundon bashkautori Tom Yates (Universiteti i Leicesterit).

 

Paolo Levantino
Farmacist klinik dhe gazetar shkencor

Burimi:
European Heart Journal, 2022;, ehac613

https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac613


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC