Farmaci

sht52022

Dhimbja muskulare. Jo gjithmonë janë përgjegjëse statinat

Terapia me statina mund të shkaktojë dhimbje të lehta të muskujve, por rreziqet e simptomave muskulare janë shumë më të ulëta se përfitimet kardiovaskulare të marrjes së këtyre barnave, sipas një studimi të botuar në Lancet.

"Terapia me statina është efektive për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare aterosklerotike dhe rekomandohet gjerësisht, por ka shqetësime të vazhdueshme se ajo mund të shkaktojë dhimbje ose dobësi të muskujve", shpjegon autorja kryesore e studimit Christina Reith nga Universiteti i Oksfordit.

Studiuesit u përpoqën të sqaronin situatën përmes një metaanalize të të dhënave për të gjitha ngjarjet e padëshiruara muskulare të regjistruara në studime të mëdha, afatgjata, me përzgjedhje rastësore dhe dyfish të verbër të cilët përfshijnë terapinë me statina. Në 19 studime të kontrolluara me placebo, gjatë një ndjekjeje mesatare prej 4.3 vitesh, 16,835 (27,1%) pacientët që morën statina raportuan dhimbje ose dobësi të muskujve krahasuar me 16,446 (26,6%) pacientë që morën vetëm placebo.

Gjatë vitit të parë të trajtimit, terapia me statina prodhoi një rritje relative prej 7% të dhimbjes ose dobësisë së muskujve, që korrespondon me një tepricë absolute prej 11 ngjarjesh për 1000 vite/njerëz, që tregon se vetëm 1 në 15 prej këtyre problemeve të raportuara nga pjesëmarrësit e caktuar në terapinë me statina kishte në të vërtetë lidhje me medikamentet.

Pas vitit të parë, nuk kishte një tepricë të konsiderueshme në raportimet e hershme të dhimbjes ose dobësisë së muskujve. Për të gjitha vitet e kombinuara, regjimet më intensive të statinave (d.m.th. 40-80 mg atorvastatin ose 20-40 mg rosuvastatin një herë në ditë) prodhonin një rrezik relativ më të lartë sesa regjimet me intensitet më pak intensiv ose të moderuar në krahasim me placebon, dhe kishte një tepricë të vogël të raportimeve për regjimet më intensive pas vitit të parë. Terapia me statina prodhoi një rritje të vogël, të parëndësishme klinikisht në vlerat mesatare të kreatinë kinazës prej afërsisht 0.02 herë më të madhe se ULN.

"Shumica (>90%) e të gjitha raportimeve të simptomave të muskujve nga pjesëmarrësit e caktuar në terapinë me statina nuk ishin në fakt për shkak të terapisë. Menaxhimi klinik i simptomave muskulare te pacientët që marrin një statinë duhet të rishikohet", përfundojnë autorët. 

 

Lancet 2022. Doi: 10.1016/S0140-6736(22)01545-8
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)01545-8


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC