Ushqyerje

tet52022

Studimi shqyrton lidhjen mes ëmbëlsuesve artificialë dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Ja, çfarë ndikon te rrezikshmëria

Sipas një studimi të botuar në British Medical Journal, marrja e ëmbëlsuesve artificialë nga të gjitha burimet ushqimore lidhet me një rrezik të shtuar për sëmundje kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare.

"Puna jonë ndryshon nga ato të kryera më parë të cilat marrin në konsideratë marrjen e ëmbëlsuesve artificialë nëpërmjet ushqimeve dhe pijeve, në vend që të fokusohen kryesisht tek ëmbëlsuesit artificialë që gjenden te pijet", thotë Mathilde Touvier nga Universiteti Sorbonne Paris Nord, Francë.

Në fakt, pak më shumë se gjysma e ëmbëlsuesve artificialë në studim ka ardhur nga pijet, ndërsa pjesa tjetër nga ëmbëlsuesit dhe ushqimet. Studiuesit studiuan 103,388 të rritur francezë në grupin NutriNet-Sante, 37.1% e të cilëve raportuan se konsumonin ëmbëlsues artificialë.

Ëmbëlsuesit e vlerësuar ishin kryesisht aspartam (58% e rasteve), acesulfame kalium (29%) dhe sukralozë (10%) dhe 3% i mbetur përbëhej nga ëmbëlsues të ndryshëm duke përfshirë ciklamatet dhe sakarinën.
Gjatë një ndjekjeje mesatare prej nëntë vitesh, marrja e ëmbëlsuesve artificialë u shoqërua me një rrezik 9% të rritur të ngjarjeve kardiovaskulare ose cerebrovaskulare, duke përfshirë infarktin e miokardit, sindromën koronare akute, angioplastikën, anginë, iktus ose kriza ishemike kalimtare. Marrja mesatare e ëmbëlsuesve artificialë mes atyre që i përdorën ishte 42,46 mg/ditë, që përkon afërsisht me një paketë të vetme ëmbëlsues tavoline ose 100 ml sodë dietike.

"Ne nuk kemi prova të mjaftueshme për të përcaktuar sasinë e ëmbëlsuesit artificial që është i dëmshëm, por kemi vënë re një lidhje doze-efekti, duke qenë se rreziku i ngjarjeve kardiovaskulare rritet me konsumimin më të madh të ëmbëlsuesve", vazhdon Touvier.

Shkalla absolute e incidencës së ngjarjeve kardiovaskulare ose cerebrovaskulare te përdoruesit e sasive më të larta të ëmbëlsuesve ishte 346 për 100,000 vite/njerëz krahasuar me 314 për 100,000 vite/njerëz tek ata që nuk i përdornin ato.

Analiza të mëtejshme më të detajuara sugjeruan se rritja e rrezikut të ngjarjeve cerebrovaskulare lidhej veçanërisht me marrjen e aspartamit, ndërsa kaliumi acesulfame dhe sukraloza ishin të lidhura me një rrezik në rritje të sëmundjes koronare të zemrës. Studimi përdori një metodë mjaft të besueshme të vlerësimit të dietës, me regjistrime të përsëritura 24-orëshe, të cilat u vërtetuan nga intervistat me një dietolog të kualifikuar dhe nëpërmjet bioshënjuesve të gjakut dhe urinës.

"Ndërsa ky studim ka shumë pika të forta, ai i vetëm nuk mund të demonstrojë një lidhje shkakësore midis ëmbëlsuesit artificial dhe rritjes së rrezikut kardiovaskular. Ne kemi nevojë që agjencitë shëndetësore të rishikojnë të gjithë literaturën mbi këtë temë", thotë Touvier.

Ekspertët besojnë se studimet vëzhguese do të formojnë bazën e provave mbi efektet e ëmbëlsuesve artificialë në shëndet. Provat e rastësishme në këtë fushë mund të shikojnë vetëm rezultatet afatshkurtra, të tilla si shtimi i peshës ose ndryshimet në bioshënjues. Prandaj, do të na duhet të përdorim studimet vëzhguese së bashku me kërkimet eksperimentale për të ndërtuar provat, siç ndodhi me pirjen e duhanit dhe kancerin e mushkërive", përfundojnë autorët.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC