IKTUS

tet262015

Vitaminat e grupit B ndikojnë në parandalimin e iktusit

Duket se suplementet me bazë vitaminën B reduktojnë riskun për iktus, faktin e mbështesin të dhënat e një studimi të publikuar në revistën "Neurology". "Vitaminat e grupit B nxitin prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, ndikojnë në zhvillimin e qelizave nervore dhe mbështetin metabolizmin e protein
transparent

sht192014

Bananet largojnë rrezikun e iktusit në gratë pas menopauzës

Gratë që merrnin më tepër kalium kanë shfaqur një rrezik për iktus 12% më të ulët në krahasim me gratë që e përdornin më pak dhe një probabilitet 16% më të ulët që të vuajnë nga një iktus ishemik.
transparent

tet202014

Përdorimi i antikoagulantëve oralë në fibrilacionin atrial, risk më i ulët për hemorragji

Në pacientët me fibrilacion atrial, jo valvular, edoxaban nuk është inferior ndaj warfarinës, në parandalimin e aksidenteve cerebro-vaskulare (iktus) dhe ndodhive të embolisë sistemike.
transparent

dhj182014

Frutat dhe perimet mbajnë larg iktusin cerebral

Mjekë dhe studiues nga spitali ‘’Qingdao’’ Kinë, kanë drejtuar një meta-analizë me 20 studime që lidhin zakonet e të ushqyerit me iktusin cerebral, duke arritur në përfundimin se konsumimi i frutave dhe perimeve është në përpjesëtim të zhdrejtë me isheminë cerebro-vaskulare
transparent

shk72015

Krizat e zemërimit favorizojnë iktusin dhe infarktin kardiak

Iktusi, infarkti, sindroma akute koronare dhe aritmitë, janë disa nga problemet kardiovaskulare që mund të ndodhin më shpesh pas një zemërimi apo inati. Kështu shkruhet në revistën evropiane të zemrës “European Heart Journal” ku kohët e fundit është botuar një studim i kryer nga Elizabeth Mostofsky
transparent

mar72015

Lancet: Antibiotikët parandalues nuk kanë efekt mbi iktusin akut

Terapia antibiotike me Ceftriakson (një cefalosporin e gjeneratës së tretë) nuk jep rezultate te pacientët me iktus akut. Në këtë përfundim ka arritur një studim i udhëhequr nga Universiteti i Mjekësisë në Amsterdam dhe i botuar në revistën “Lancet”.
transparent

mar312015

Acidi folik ul riskun për iktus te personat me hipertension

Një studim i zhvilluar në mbi 20.000 të rritur me hipertension, pa histori iktusi ose evente kardiake, ka treguar se përdorimi i kombinuar i enalapril-it me acidin folik në krahasim me vetëm enalapril-in, redukton rrezikun për iktus
transparent

dhj12016

Dabigatran tejkalon rivaroxaban në reduktimin e riskut hemorragjik

Nga një studim i gjerë vëzhgimor i publikuar në “Jama Internal Medicine” del se dabigatran (150 mg /dy herë në ditë) ka përqindje më të ulëta hemorragjish intrakraniale dhe ekstrakraniale si p.sh. ato gastrointestinale dhe në fibrilacionin atrial jo-valvular krahasuar me rivaroxaban (20 mg /një herë
transparent

pri92018

Konfirmohet efikasiteti dhe siguria e dabigatran-it në botën reale

Studimi Gloria-AF ka konfirmuar efikasitetin dhe sigurinë e dabigatranit në botën reale, me përqindje më të ulëta të hemorragjisë (0,97%) dhe të iktusit (0,65%). Rezultatet, që sapo janë prezantuar, vijnë nga analiza paraprake e të dhënave të...
transparent

pri272018

Parandalimi i infarktit dhe iktusit. CHMP-ja mbështet evolocumab-in

Komiteti i Produkteve Mjekësore për Përdorim Njerëzor (CHMP) i Agjencisë Europiane të Barnave (EMA) ka dhënë mendim pozitiv për një indikim të ri të evolocumabit te pacientët me sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC