vdekshmëri

jan152018

Edhe ekspozimi ndaj niveleve të ndotjes që i konsiderojmë të sigurta, shton rrezikun e vdekjes

Sipas një studimi të ri, të publikuar në “JAMA”, edhe nivelet e sigurisë për ndotjen mjedisore të vendosura nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) në Shtetet e Bashkuara nuk janë të sigurta, veçanërisht për disa kategori në rrezik...
transparent

jan222018

Ende nuk aplikohen të gjitha rregullat e gjumit të sigurt për bebet

“Janë vënë re përmirësime të dukshme në reduktimin e vdekjeve të lidhura me gjumin e fëmijës që nga vitet ’90, por në Shtetet e Bashkuara ndodhin akoma çdo vit rreth 3.500 vdekje të lidhura me gjumin te fëmijët...
transparent

pri202018

Pse dieta mesdhetare është më e mira në botë? Studiuesit japin përgjigjen.

Dieta mesdhetare dhe ushqimet e saj kanë qenë në qendër të kërkimit shkencor për dekada të tëra. Janë studiuar grupe me mijëra njerëz për të kuptuar se sa dhe pse, disa ushqime janë kaq të dobishme për shëndetin. Këto studime kanë nxjerrë...
transparent

qer202018

Rivaroxaban-i hap perspektiva të reja kurimi në patologjitë kardiovaskulare

Gjatë kongresit të Shoqatës Kombëtare të mjekëve Kardiologë është paraqitur një panoramë e re terapeutike për koronaropatitë, ateriopatitë periferike dhe për pacientët me patologji kardiovaskulare dhe sëmundje...
transparent

kor162018

Përdorimi i antibiotikëve për një kohë të gjatë, shton rrezikun e vdekjes te gratë e moshuara

Gratë e moshuara që raportojnë se kanë përdorur antibiotikë për një kohë të gjatë, shfaqin një rritje në normën e vdekshmërisë për të gjitha shkaqet, dhe përqindje dukshëm më të lartë të vdekshmërisë për arsye...
transparent

kor312018

Omega-3. Një rishikim vë në diskutim dobitë e tij në sëmundjet kardiovaskulare

Shtimi i omega-3, nuk duket se redukton rrezikun për sëmundje kardiake, iktus apo vdekshmërinë. Kjo është deklarata e Cochrane-s, që është konsultuar me studimet në...
transparent

gus162018

5 faktorë të stilit të jetës, që e shtojnë 10 vjet jetëgjatësinë

Duke përdorur të dhënat për vdekshmërinë dhe duke i kombinuar me të dhëna të nxjerra nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, kërkuesit kanë ekzaminuar lidhjen mes pesë faktorëve të stilit të jetës me...
transparent

gus172018

Analiza e gjakut okult fekal është treguese edhe e vdekshmërisë

Rezultatet jo normale në analizën fekale për gjak okult (FOBT), janë treguese të një rreziku më të madh për vdekje, por jo vetëm për shkak të kancerit kolorektal. Një studim i publikuar në "Gut", ka analizuar...
transparent

sht62018

Hematologji. Miratohet në Europë bari për trajtimin e çrregullimeve të rralla të koagulimit

Komisioni Europian ka dhënë autorizim për hedhje në treg të caplacizumabit, një bar i indikuar për trajtimin e të rriturve që kanë pasur një episod të purpurës trombotike trombocitopenike të fituar (aTTP), një çrregullim i rrallë i...
transparent

sht252018

Septikemitë nga mikrobet Esbl. Meropenemi, më efikas se piperacillin/tazobactam

Bashkimi i piperacillinës dhe tazobactamit, një antibiotik që ka mundësinë të pengojë përdorimin e karbapenemëve në septikemitë nga Klebsiella pneumoniae ose nga Escherichia coli rezistente ndaj cefalosporinave të gjeneratës së...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC