Ushqyerje

tet252022

Ushqyerja dhe demenca. Nuk ekziston asnjë lidhje ndërmjet tyre

Dieta mesdhetare dhe respektimi i rekomandimeve klasike dietike nuk shoqërohen me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të demencës, sipas një studimi të publikuar në Neurology.

Siç shpjegon autorja kryesore Isabelle Glans nga Universiteti Lund në Suedi, studimet e mëparshme mbi efektet e të ushqyerit në demencë kanë treguar rezultate të ndryshme.

"Studimi ynë, i cili ka një periudhë të gjatë ndjekjeje, përfshiu pjesëmarrës më të rinj se në studimet e tjera dhe nuk kishte nevojë që njerëzit të mbanin mend ushqimet që kanë konsumuar rregullisht në vitet e mëparshme, nuk përjashton një lidhje të mundshme midis dietës dhe demencës, lidhje të cilën ne nuk e kemi gjetur", tha autorja.

Në studim u përdorën të dhënat Malmö Diet and Cancer Study dhe u përfshinë afërsisht 28,000 njerëz të lindur në Malmö me një moshë mesatare 58 vjeç, të cilët plotësuan një ditar të ushqyerjes 7-ditore, një pyetësor të frekuencës së marrjes së ushqimit dhe iu nënshtruan një interviste një orëshe.

Gjatë një ndjekjeje mesatare prej 19.8 vitesh, 6.9% e pjesëmarrësve zhvilluan demencë. U zbulua se as njerëzit që iu përmbaheshin rekomandimeve dietike konvencionale dhe as ata që ndiqnin një dietë mesdhetare nuk treguan një rrezik të reduktuar të zhvillimit të demencës nga të gjitha shkaqet, sëmundjes së Alzheimerit ose demencës vaskulare.

Rezultate të ngjashme dolën gjithashtu nga një analizë që përjashtoi pjesëmarrësit që zhvilluan demencë ose diabet brenda 5 viteve. Për të kuptuar nëse cilësia e dietës mund të ndikojë në incidencën e demencës, autorët kanë nevojë për studime më të mëdha intervenimi, megjithëse rezultatet e këtij dhe studimeve të tjera të ardhshme gjatësore nuk çojnë në këtë përfundim.

Vetëm dieta mund të mos ketë një efekt mjaft të fortë në kujtesën dhe të menduarit, por ka të ngjarë të jetë një nga faktorët që ndikon në rrjedhën e funksionit konjtiv. Për të kontrolluar faktorët e rrezikut, nevojiten ende strategji dietike dhe masa të tjera", tha Nils Peters nga Universiteti i Bazelit në Zvicër, autor i një editoriali të lidhur.

 

Neurology 2022. Doi: 10.1212/WNL.0000000000201336.
https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201336

Neurology 2022. Doi: 10.1212/WNL.0000000000201420.
https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201420


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC