faktorë rreziku

gus132018

Si duhet bërë parashikimi i rrezikut kardiak te gratë kardiopatike në shtatzëni?

Shtatzënia mund të shtojë rrezikun për komplikacione kardiake te gratë që vuajnë nga kardiopatitë dhe mund të jetë i nevojshëm një tregues i ri për vlerësimin e rrezikut në këtë popullsi. Kërkuesit kanë shqyrtuar 1.938 shtatzëni te...
transparent

gus302018

Diabeti 2. Dieta vegjetariane përmirëson vlerat e hemoglobinës së glikuar

Sipas një rishikimi të literaturës së publikuar në “Clinical Nutrition”, dietat vegane e vegjetariane mund të reduktojnë hemoglobinën e glikuar (HbA1c) dhe vlerat e kolesterolit, përveçse përmirësojnë faktorë të tjerë rreziku kardio...
transparent

tet232018

Gripi. Krahasohen barnat që do të bëjnë menaxhimin e komplikacioneve

Një studim i paraqitur në IDWeek 2018 ka treguar se një bar i ri eksperimental, baloxavir marboxil, i zhvilluar nga Roche, në bashkëpunim me Shionogi & Co., është i sigurt dhe efikas te pacientët me faktorë rreziku për komplikacione...
transparent

nën272018

Alkooli. Pragu i konsumit të sigurt është... zero!

Nuk ekziston një nivel konsumi i pijeve alkoolike që të jetë i sigurt. Lajme të këqija këto për pothuajse 2,4 miliardë pijedashës në botë, 63% e të cilëve janë meshkuj. Vdekjet që i atribuohen konsumit të alkoolit janë pothuajse 3 milionë...
transparent

dhj142018

Doktor Leonard Deda: Çfarë ndryshon në lidhje me hidroklortiazidin, pas njoftimit për rrezik

Ditët e fundit, autoritetet europiane kanë tërhequr vëmendjen drejt hidroklortiazidit, në lidhje me rrezikun që paraqet për karcinomë të lëkurës. Ne kemi kërkuar një mendim të specializuar nga doktor Leonard Deda, pedagog në...
transparent

mar192019

Thiocolchicoside. AIFA njofton për rreziqet. Ja, për kë është i kundërindikuar!

Rezultatet paraklinike kanë dëshmuar gjenotoksicitetin e mundshëm që rrjedh nga përdorimi sistematik i thiocolchicoside-s nëpërmjet një injeksioni intramuskular, me kapsula të forta apo tableta që shkrihen. Këtë...
transparent

qer212019

Fruthi. SHBA-ja shqetësohet për importin e rasteve nga Evropa

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë paralajmëruar udhëtarët për rrezikun e shfaqjes së fruthit në shumë vende evropiane, përfshirë Anglinë, Francën, Italinë...
transparent

dhj132019

Konsumi i tepruar i bulmetrave, lidhet me shtim të vdekshmërisë

Produktet e qumështit, të konsumuara gjerësisht në të gjithë botën, janë burime të proteinave, vitaminës D dhe kalciumit. Por, disa përbërës të tyre, si yndyrnat e ngopura dhe kolesteroli, mund të kenë efekte negative mbi shëndetin...
transparent

dhj162019

Sëmundjet kardiovaskulare. Roli i farmacistit në parandalim, sipas një rishikimi sistematik

Farmacisti mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Në veçanti, disa nga ndërhyrjet e tij në praktikën e përgjithshme, përfshirë edukimin e pacientëve dhe rishikimin e barnave, mund të ulin ndjeshëm faktorët e...
transparent

pri302020

Covid-19. Pse rrezikohemi nga kurthet e sjelljes dhe si t'i shmangim ato?

Sipas një komenti të botuar në “Lancet”, në administrimin e pandemisë së lidhur me infeksionin Sars-CoV-2, si në të gjitha krizat, vendimet e marra do të provokojnë gjykime dhe njerëzit rrezikojnë të bien në tetë kurthe të sjelljes...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC