funksioni konjitiv

sht102018

Frenuesit ACE mund të zbutin problemet me funksionin konjitiv për shkak të lupusit

Kërkuesit e Institutit Feinstein për Kërkime Mjekësore në Nju Jork, kanë zbuluar në fakt se frenuesit e ACE-s, që kanë një ndikim të njohur bllokues kundrejt mikroglias, mund të ndërpresin procesin e dëmit konjitiv dhe do të ishin...
transparent

pri182019

Shëndeti i trurit në moshë të mesme, varet edhe nga dieta

Sipas një studimi të publikuar në “Neurology”, ndjekja e rreptë e dietës mesdhetare apo e dietës ADPQS (A priori Diet Quality Score) është e lidhur me aftësi më të mira konjitive në moshë të mesme, gjë që nuk ndodh nëse...
transparent

gus272019

Rënie konjitive dhe probleme me kujtesën? Rozmarinë, por në dozat e duhura

A mund të ketë efekte të dobishme për shëndetin kjo bimë, e përdorur kryesisht në gastronomi? Ndoshta kjo ka qenë pyetja që kanë shtruar Butler dhe Snow, kur deshën të vlerësonin efektet e rozmarinës në rënien konjitive të...
transparent

pri62020

Aspirina dhe dëmtimi konjitiv. A ka vërtet efekteve parandaluese? Studimi jep përgjigje

Rezultatet e disa studimeve të mëparshme vëzhguese kanë treguar se përdorimi i aspirinës shoqërohej me një rrezik më të ulët për demencë. Për ta hetuar çështjen më tej...
transparent

gus52020

Alzheimeri. Agonisti dopaminergjik efektiv në përmirësimin e funksioneve mendore

Sipas një studimi të publikuar në “Jama Network Open”, një trajtim me rotigotinë, një agonist dopaminergjik i përdorur për trajtimin e Parkinsonit, mund të përmirësojë funksionet konjitive shumë të lidhura me lobin frontal...
transparent

gus312020

Alzheimeri. FDA-ja po vlerëson aplikimin për aprovimin e antitrupit monoklonal

Biogen dhe Eisai Co. Ltd. njoftuan se Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka pranuar aplikimin e licencimit të aducanumabit, një trajtim eksperimental për sëmundjen e Alzheimerit. Aplikimit iu dha përparësia...
transparent

pri282021

Kur ndërhyrja e farmacistëve mund të kufizojë dëmtimin nga barnat

Një përmbledhje e literaturës, rezultatet e së cilës u botuan në “British Journal of Clinical Pharmacology”, arriti në përfundimin se ndërhyrjet e udhëhequra nga farmacistët mund të pakësojnë dëmin e lidhur me barnat, duke...
transparent

qer82021

Gluteni nuk e dëmton funksionin konjitiv të njerëzve pa celiaki

Nuk ka asnjë lidhje midis konsumimit afatgjatë të glutenit dhe funksionit konjitiv, sipas një studimi të botuar në "Jama Network Open". “Duke pasur parasysh lidhjen midis glutenit dhe dëmtimit konjitiv te pacientët me sëmundje...
transparent

gus272021

ADHD. Studiohet efikasiteti i metodës së re jo farmakologjike të trajtimit

Trajtimet farmakologjike për ADHD-në mund të shoqërohen me efekte anësore të rëndësishme, të tilla si nervozizmi dhe çrregullimet e gjumit, por edhe një rrezik në rritje për zhvillimin e çrregullimeve të tjera psikiatrike...
transparent

nën262021

Komplekset multivitaminike ngadalësojnë plakjen cerebrale

Marrja ditore për tre vjet e një kompleksi multivitaminiko-mineral lidhet me një ngadalësim prej 60% të plakjes konjitive, veçanërisht te pacientët me sëmundje kardiovaskulare. Këto janë konkluzionet e studimit...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC