ushqyerje

jan92018

Ushqyerja me qumështin e gjirit, ul rrezikun për sindromën e vdekjes së papritur te bebet

Në Shtetet e Bashkuara kanë dalë prova të reja në lidhje me ushqyerjen me gji që, sipas asaj çka shkruhet në revistën “Pediatrics”, ndihmon në reduktimin e rrezikut të vdekjes së papritur të bebes. Qumështi i nënës...
transparent

shk152018

Nitrite dhe nitrate në sallamra dhe konserva. Cila është sasia e pranueshme?

Nitritet dhe nitratet e shënuara në etiketa me shkronjën E, në intervalin E249-E252, mund t’u shtohen mishrave dhe produkteve me bazë mishi për të përmirësuar ngjyrën e kuqe. Nitratet u shtohen djathrave për të...
transparent

shk202018

Sa e shtojnë rrezikun për kancer, ushqimet shumë të përpunuara?

Ekziston një lidhje mes konsumimit të ushqimeve shumë të përpunuara dhe zhvillimit të kancerit. Kjo nuk është më një hipotezë, por rezultat i një studimi të publikuar në British Medical Journal. «Janë të nevojshme thellime të tjera në këtë çështje, pasi...
transparent

mar22018

Shtohen rastet me listeriozë. Rreziku vjen nga zakonet e të ushqyerit

Shtohen rastet me listeriozë për shkak të konsumimit të ushqimeve të gatshme ose të konservuara keq. Këto janë të dhënat e nxjerra nga sintetizimi i një anketimi europian në lidhje me sëmundjet me origjinë ushqimore...
transparent

maj152018

Menopauza dhe omega 3. Dieta thelbësore për nivelet e DHA-së

Acidi alfa linolenik (ALA) është një acid i yndyrshëm esencial, pararendës i serisë së acideve të yndyrshme polinsature omega-3, mes të cilëve ata me zinxhir të gjatë, EPA e DHA, thelbësorë për zhvillimin e...
transparent

qer182018

Certolizumab pegoli. Aprovohet përdorimi edhe te shtatzënat dhe gjatë ushqyerjes me gji

Agjencia Europiane e Barnave (EMA) ka aprovuar një modifikim në skedën teknike të barit certolizumab pegol (CZP) që e bën atë të parin anti-TNF që mund të përdoret te gratë e prekura nga sëmundje inflamatore kronike edhe...
transparent

kor182018

Rënia konjitive mund të frenohet me trajtim ushqimor

Një trajtim ushqimor specifik, i ndjekur për të paktën 2 vjet, që nis menjëherë pas konfirmimit diagnostikues të rënies konjitive të lehtë, mund të ndihmojë në mënyrë konkrete në ruajtjen e indeve të trurit, duke stabilizuar...
transparent

kor232018

Molusqet: Si t’i njohësh dhe t’i konsumosh pa rrezikuar

Midhjet janë molusqet dy guaskore më të konsumuara. Bëhet fjalë për ushqime të cilat përfliten shpesh për rreziqet e mundshme të lidhura me aspektet higjienike të produktit. E megjithatë, duhet rikujtuar se ato...
transparent

sht32018

Modifikimi i cilave zakone ushqimore, ndihmon në rënien në peshë?

Kërkuesit analizuan të dhënat e rreth 60.000 njerëzve me diabet që iu janë nënshtruar kontrolleve të rregullta shëndetësore në periudhën 2008-2013. Pjesëmarrësit u pyetën në lidhje me stilin e jetës, përdorimin e...
transparent

sht272018

Probiotikët e rinj. Rruga e tyre, nga shqetësimet gastrointestinale, te mbrojtja imunitare

Çrregullime (parehati) gastro-intestinale, mbrojtje imunitare, ndryshime të dobishme në përgjigjen ndaj alergeneve. Këto janë tri fushat kryesore në të cilat, sipas udhëzimeve të Autoritetit European për Sigurinë e Ushqimit, probiotikët e...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC