Demencë

tet222014

Substancat me veprim inotropik dhe efektet mbi neurotransmetuesit

Substancat natyrale inotropike stimulojnë çlirimin e neurotransmetuesve në tru. Sidomos ato të përfshira në boshtin e acetilkolinës mund të rezultojnë të dobishme në kontrollin e demencës senile te pacientët me Alzheimer
transparent

tet242014

Përdorimi afatgjatë i benzodiazepinave shton riskun e Alzheimerit

Nëse benzodiazepinat përdoren për periudha të gjata, mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së Alzheimerit. Janë mbi 36 milionë njerëz në mbarë botën me demencë dhe parashikohet që çdo 20 vjet ky numër të...
transparent

jan152015

Ekstrakt i Xhinko Bilobas: EMA konfirmon efikasitetin në demencë

Xhinko Biloba (GB), një nga pemët më antike ekzistuese është gjithashtu një nga fitoterapikët më të përdorur në botë dhe pas shumë mosmarrëveshjeve, EMA ka konfirmuar efikasitetin e tij kundër demencës së lehtë dhe të moderuar. . Duke pasur parasysh përdorimin e saj të gjerë në mbarë botën, është e
transparent

tet272015

Demenca e avancuar: efektet e barnave gjithnjë e më të diskutuara

Shumica e personave që banojnë në një shtëpi pleqsh dhe vuajnë nga demenca e avancuar marrin barna që jo vetëm kanë efekte të diskutueshme, por edhe rrisin shpenzimet e kujdesit shëndetësor.
transparent

gus82015

Studim i JAMA-s: Nga barnat me përdorim të përditshëm, risk për demencë

Një studim i gjerë i drejtuar nga Universiteti i Uashingtonit dhe i botuar në revistën "Jama Internal Medicine", ka shqyrtuar disa lloje barnash me aktivitet anti-kolinergjik. Autorët nuk përmendin brande specifike,
transparent

shk262016

Inhibitorët e pompës protonike dhe risku i shtuar për demencë

Përdorimi i inhibitorëve të pompës protonike (IPP), që zakonisht administrohet në terapinë e refluksit gastroezofageal dhe të ulçerës peptike, lidhet me një shtim të riskut për demencë sipas të dhënave të një studimi të publikuar së fundi në “Jama Neurology”.
transparent

shk292016

Te gratë diabeti lidhet me një risk më të madh për demencë

Mes personave me diabet të tipit 2, normat e demencës vaskulare janë më të mëdha te gratë se sa te meshkujt. Autorët e një metanalize të publikuar në “Diabetes Care” dhe të koordinuar nga Rachel Huxley nga “Curtin University” në Australi, kanë seleksionuar nga literatura shkencore 14 studime, duke z
transparent

pri42016

Mendja plaket më mirë në sajë të kompjuterit

"Use it or lose it" (Përdore ose humbe) thonë anglezët duke iu referuar trurit. Një grup ekspertësh të drejtuar nga Janina Krell-Roesch, kërkuese në “laMayo clinic” në Arizona, ka vëzhguar se qëndrimi i të moshuarve në kompjuter një herë në javë përkon me një rënie të riskut për “dëmtim konjitiv të
transparent

qer62016

Barnat në neuropsikiatri, sa pak dihet për mekanizmat e veprimit

Terapia farmakologjike e sëmundjeve psikiatrike dhe neurologjike mund të jetë në “rrezik”. Alarmin e ka lançuar Sam J. Enna, president i Federatës Botërore të Farmakologjisë. Në pjesën më të madhe të barnave në dispozicion (shitja e të cilave është në rritje të vazhdueshme për shkak të
transparent

kor212016

Pacientët me demencë pa diagnozë formale më të riskuar se të diagnostikuarit

Nga një studim i publikuar në "Journal of the American Geriatrics Society" del se të moshuarit me simptoma demence pa diagnozë formale, kanë dyfishin e mundësive për t'u angazhuar në aktivitete potencialisht të rrezikshme si drejtimi i automjetit, gatimi dhe vetëmenaxhimi i barnavese, se sa ata që t
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC