Mirëqenie

qer282023

Lënia e duhanit redukton rrezikun kardiovaskular te pacientët onkologjikë

Pacientët onkologjikë që vazhdojnë të pinë duhan edhe pas diagnostikimit me kancer kanë një rrezik pothuajse të dyfishtë për të pësuar infarkt, iktus ose vdekje për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare në krahasim me jo-duhanpirësit, sipas një studimi të publikuar në "European Heart Journal".

Studiuesit analizuan të dhënat nga një bazë të dhënash kombëtare të shëndetit korean që përfshinte 309,095 të mbijetuar nga kanceri, të cilët nuk kishin pësuar kurrë një infarkt ose iktus. Mosha mesatare ishte 59 vjeç dhe 52% ishin gra. Pjesëmarrësit iu nënshtruan testeve para dhe pas diagnostikimit me kancer, gjatë të cilave u vlerësua edhe statusi i duhanpirjes, duke përdorur një pyetësor vetë-raportues. Pacientët u ndanë në katër grupe bazuar në ndryshimin e tyre në zakonet e pirjes së duhanit pas një diagnoze të kancerit. Nga 309,095 të mbijetuarit e kancerit, 80,9% vazhduan të ishin jo-duhanpirës, 10,1% e lanë duhanin, 4,777 (1,5%) subjekte filluan ose relapsuan dhe 23,095 (7,5%) vazhduan të pinë duhan pasi u diagnostikuan me kancer.

Pirja e duhanit rrit rrezikun kardiovaskular nga 86% në 51% te pacientët me kancer

Studiuesit vlerësuan rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare (infarkt miokardi, iktus ose vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare) për secilin grup gjatë një ndjekje mesatare prej 5.5 vjetësh. Krahasuar me ata që nuk kishin pirë kurrë duhan, rreziku i ngjarjeve kardiovaskulare (CV) gjatë ndjekjes ishte 86%, 51% më i lartë midis duhanpirësve të vazhdueshëm dhe subjekteve që filluan dhe/ose relapsuan, respektivisht.

Lënia e duhanit ul rrezikun për CV me 36%

Nga ata që ishin duhanpirës para diagnostikimit me kancer, 57% hoqën dorë pasi mësuan se kishin kancer.  Lënia e duhanit u shoqërua me një ulje prej 36% të rrezikut të ngjarjeve kardiovaskulare."Gjetjet tona përforcojnë provat ekzistuese mbi rreziqet e njohura kardiovaskulare që vijnë si pasojë e duhanpirjes dhe nënvizojnë përfitimet e lënies së duhanit, duke përfshirë edhe të mbijetuarit nga kanceri. Për më tepër, konstatimi se mbi një e katërta e pacientëve që pinin duhan para diagnostikimit me kancer vazhduan të pinë duhan më pas, thekson nevojën për përpjekje më të fuqishme për të promovuar lënien e duhanit te të mbijetuarit e kancerit, të cilët janë më të rrezikuar për sëmundje kardiovaskulare në krahasim me subjektet jo-onkologjike", përfundojnë autorët.

 

Paolo Levantino
Farmacist klinik dhe gazetar shkencor

Burimi:
Lee HH, Lee H, Bhatt DL, et al. Smoking habit change after cancer diagnosis: Effect on cardiovascular risk. Eur Heart J. 2023.

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC