Shëndetësi

sht62023

Aktiviteti fizik i zhvilluar në fundjavë redukton rrezikun kardiovaskular

Kush nuk gjen kohë për t'u ushtruar gjatë javës, mund ta përqendrojë kryerjen e aktivitetit fizik në fundjavë, sipas përfundimeve të një studimi të botuar në "JAMA" dhe të koordinuar nga Shaan Khurshid nga Spitali i Përgjithshëm Massachusetts në Boston dhe kolegët.

"Udhëzimet aktuale rekomandojnë 150 minuta ose më shumë aktivitet fizik të moderuar deri të fuqishëm (MVPA) në javë për të arritur përfitime shëndetësore, por efektet relative të aktivitetit të përqendruar vetëm në fundjavë kundrejt atij të shpërndarë në mënyrë të barabartë çdo ditë të javës janë ende të panjohura", shkruajnë studiuesit, të cilët analizuan lidhjen midis rrezikut të ngjarjeve kardiovaskulare dhe të dhënave akselerometrike të zbuluara te të ashtuquajturit "atletët e fundjavës", të cilët e arritën pjesën më të madhe të MVPA-së në 1-2 ditë, dhe tek ata që MVPA-në e shpërndanë në mënyrë të barabartë gjatë ditëve të javës.

Për të arritur në këto përfundime, autorët shqyrtuan të dhënat e 89,573 subjekteve të regjistruar në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar të cilët ishin të pajisur me akselerometra të kyçit të dorës, që regjistronin si aktivitetin e tyre total fizik ashtu edhe kohën e kaluar në intensitete të ndryshme ushtrimesh për një javë të tërë. Dhe rezultatet nuk lënë vend për dyshime: krahasuar me njerëzit joaktivë, të dyja modelet e ushtrimeve, ushtrimet e kryera në fundjavë dhe ato të kryera çdo ditë lidhen një rrezik 27 dhe 35% më të ulët për insuficiencë kardiake, infarkt, fibrilacion atrial dhe iktus, respektivisht me 38% dhe 36%,  22% dhe 19% dhe me 21% dhe 17%.

"Përkthimi i këtyre provave shkencore në udhëzime shëndetësore është e vështirë për shumicën e faktorëve të rrezikut dhe pasiviteti fizik nuk bën përjashtim, por këto gjetje nxjerrin në pah fleksibilitetin me të cilin ushtrimet mund të grumbullohen për të arritur përfitime shëndetësore, të cilat duhet të rrisin mundësitë e angazhimit për segmente të mëdha të popullsisë", shkruajnë në një editorial të lidhur John Jakicic nga Universiteti i Kansas dhe Peter Katzmarzyk nga Qendra Kërkimore Biomjekësore Pennington në Baton Rouge.

 

JAMA 2023. Doi: 10.1001/jama.2023.10875
http://doi.org/10.1001/jama.2023.10875

JAMA 2023. Doi: 10.1001/jama.2023.11014
http://doi.org/10.1001/jama.2023.11014


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC