Shëndetësi

tet212021

Diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare. Krahasim i dy klasave të barnave

Te pacientët me diabet të tipit 2, inhibitorët e bashkëtransportuesit të natrium-glukozës (SGLT2) mund të kenë pak përparësi krahasuar me agonistët e receptorit glp-1 (GLP-1 RA). Sipas rezultateve të një studimi vëzhgues të publikuar në Annals of Internal Medicine, me të parët, rreziku i shtrimit në spital për insuficiencë kardiake ishte rreth 30% më i ulët se klasa e dytë e analizuar, si te njerëzit me sëmundje kardiovaskulare (CVD) paraekzistuese, ashtu edhe tek ata pa sëmundje të tilla. Për më tepër, rreziku për iktus dhe infarkt të miokardit ishte 10% më i ulët, këtë herë vetëm te pacientët me CVD.

Sipas autores së parë Elisabetta Patorno (Brigham and Women's Hospital dhe Harvard Medical School në Boston), këto janë rezultate të rëndësishme pasi tregojnë se dy klasat e barnave ofrojnë përfitime të ngjashme në parandalimin e infarktit dhe iktusit te pacientët me diabet. Për më tepër, siç thekson autorja, përfitimi më i madh i gjetur në parandalimin e insuficiencës kardiake me frenuesit SGLT2 është në mbështetje të udhëzimeve. Të dyja llojet e barnave janë rekomanduar, pas studimeve të mëdha, për trajtimin e njerëzve me diabet dhe CVD të stabilizuar, por nuk ka studime që i kanë krahasuar ato. Studiuesit analizuan të dhënat nga më shumë se 370,000 njerëz me diabet të tipit 2 të trajtuar në prill 2013-dhjetor 2017 ose me një frenues SGLT2, domethënë kanagliflozinë, dapagliflozinë, ose empagliflozinë, ose një GLP-1 RA, pra, albiglutide, dulaglutide, exenatide ose liraglutide. Pjesëmarrësit u grupuan sipas historisë së tyre kardiovaskulare dhe më pas, sipas klasës së përshkruar të barnave. Kështu, fillimi i një frenuesi SGLT2, në krahasim me një GLP-1 RA, u shoqërua me rrezik pak më të ulët për infarkt të miokardit ose iktus te pacientët me CVD (HR 0.90), ndërsa rreziku ishte i ngjashëm te pacientët pa CVD (HR 1.07). Sa i përket shtrimit në spital për insuficiencë kardiake, fillimi i një frenuesi SGLT2 u shoqërua me një rrezik më të ulët te pacientët me CVD (HR 0.71) dhe tek ata pa CVD (HR 0.69).

"Për shkak se të dyja klasat janë po aq efektive për iktusin dhe infarktin e miokardit, por frenuesit SGLT2 janë superiorë për insuficiencën kardiake, kur merren së bashku, frenuesit SGLT2 ka të ngjarë të parandalojnë më shumë nga këto ngjarje të padëshiruara kardiovaskulare sesa GLP-1 RA", deklaroi Patorno.

 

Annals of Internal Medicine 2021. Doi:10.7326/M21-0893
https://doi.org/10.7326/M21-0893


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC