Shëndetësi

gus292023

Lipoedema. Ja, cilët janë suplementet që mbështesin trajtimin

Lipoedema është një patologji kronike, progresive dhe e dhimbshme që karakterizohet nga shpërndarja jonormale e indit dhjamor nënlëkuror, veçanërisht në krahë dhe këmbë. Prek më së shumti gratë dhe vlerësohet se incidenca është e barabartë me 11% të popullsisë së rritur femërore (edhe burrat mund të jenë bartës dhe të transmetojnë sëmundjen). Mungesa e njohurive dhe fakti që shpesh ngatërrohet (dhe trajtohet) në të njëjtin nivel me limfedemën ose obezitetin çojnë jo vetëm në përkeqësim të jetës emocionale të pacientit të prekur, por edhe "një vonesë diagnostike prej rreth 10 vjetësh nga fillimi i simptomave", shpjegon Silvia Pagliarini, Specialiste e të Ushqyerit dhe Suplementeve Sportive.

Dieta dhe mënyra e jetesës, nuk janë gjithmonë vendimtare

Në fakt, kjo patologji nuk i përgjigjet dietave kufizuese ndryshe nga obeziteti; nuk kufizohet vetëm në indin dhjamor nënlëkuror, por ndikon në forcën muskulare e cila te gratë me lipedemë është dukshëm më e ulët, duke rritur rrezikun që në fazat e mëvonshme të haset një indeks i lartë i masës trupore ose obezitet i rëndë me komplikime metabolike.

"Modelet patofiziologjike të përditësuara së fundi- shpjegon Pagliarini - sugjerojnë që lipoedema është një çrregullim i varur nga estrogjeni i indit dhjamor, i aktivizuar nga një mosfunksionim i caveolin 1 (CAV1), një proteinë integrale e membranës së implikuar në mitozën e qelizave, tumorogjenezën, në angiogjenezë dhe aterosklerozë, në patologjitë neurodegjenerative dhe në plakje, e cila rregullon endocitozën (procesi me të cilin qeliza përvetëson molekulat e hapësirës jashtëqelizore). Ushtrimet fizike dhe ndjekia e një diete të shëndetshme janë dy qasjet themelore që ndihmojnë në menaxhimin e sëmundjes, por nuk janë vendimtare.

Qëllimi kryesor është kontrolli i gjendjes antiinflamatore. Mjekimet dhe suplementet mund të jenë gjithashtu një pjesë e rëndësishme e trajtimit të këtij çrregullimi. Ato fokusohen në përmirësimin e pompimit limfatik, reduktimin e inflamacionit dhe mbështetjen e sistemit imunitar. 

Disa suplemente që trajtojnë probleme specifike të pacientit

"Nuk ka shumë suplemente që mund të përdoren për trajtimin e kësaj patologjie dhe ato zgjidhen në bazë të kushteve klinike të pacientes dhe ekuilibrit të saj hormonal", shpjegon Pagliarini.

- Vitamina D dhe vitamina B për të përmirësuar funksionin imunitar dhe aktivitetin mitokondrial të qelizave.
- Seleni dhe magnezi (mundësisht në formë bisglicinate) - edhe pse efikasiteti i tyre real për subjektet që vuajnë nga lipedema është ende i paqartë.
- Ndonjëherë përdoret Bursa Pastoris (një bimë që i përket familjes Brassicaceae), e cila funksionon si një agonist alfa-adrenergjik në qelizat limfatike (është e dobishme në rastet e dominimit të estrogjenit). Përmban acid malik, citrik, tartarik, fumarik, tanine, glukozide (hesperidin dhe diosmin), flavonoid dhe gjurmë alkaloidesh (sparteinë dhe lupininë), si dhe kolinë, acetilkolinë, histaminë, kripëra kaliumi dhe niseshte, të cilat përdoren më së miri në kombinim me acidin alfa-acid lipoik, kurkuminën dhe flavonoidet.
- TES (Systemic Enzymatic Therapy) bazohet në efektin e enzimave, duke përfshirë bromelainën dhe papainën, të afta për të aktivizuar dhe përshpejtuar proceset e rigjenerimit të qelizave. Enzimat proteolitike janë rregullatorë dhe modulatorë thelbësorë dhe kërkohen për të menaxhuar situatat stresuese duke rritur funksionin imunitar.

Veprimi i disa përbërësve të zakonshëm të suplementeve është i rëndësishëm, duke qenë se  supozohet se shndërron yndyrën e ruajtur në energji, mobilizon dhe zbërthen trigliceridet në qelizat yndyrore, rrit metabolizmin dhe të pengon lipogjenezën. Ato janë çaji jeshil, kafeina, karnitina dhe acidi linoleik i konjuguar.

Efektet e këtyre substancave në studimet njerëzore janë ndonjëherë kontradiktore dhe ende janë të nevojshme hetime të mëtejshme për të testuar efikasitetin e tyre në trajtimin e lipedemës (Bonetti et al., 2022).

 

Francesca De Vecchi
Teknologe ushqimore

 

Burimi
J Prev Med Hyg 2022;63(suppl.3):E169-E173


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC