Shëndetësi

qer302023

Obeziteti. Agjërimi me ndërprerje, po aq efektiv sa dieta hipokalorike

Agjërimi me ndërprerje është po aq efektiv sa ndjekja e një diete tradicionale hipokalorike te pacientët obezë. Në të dyja rastet, vullnetarët pjesëmarrës në studim arritën të eliminonin 5% të peshës së tyre trupore (5-6 kg) brenda një viti, duke mos e rikuperuar më atë. Këto janë përfundimet e një hulumtimi të koordinuar nga Universiteti Illinois në SHBA dhe të botuar në revistën shkencore "Annals of Internal Medicine".

Në studim morën pjesë 90 njerëz obezë rreth 40 vjeç për të cilët u ndoqën për 12 muaj dhe u ndanë në tre grupe bazuar në rutinën e tyre dietike: grupi i parë ndoqi një sistem agjërimi me ndërprerje në të cilin mund të konsumohej ushqim për 8 orë në ditë nga ora 12:00-20:00; grupi i dytë ndoqi një dietë në të cilën kaloritë u numëruan dhe u reduktuan me 25%, ndërsa grupi i tretë kishte mundësi të konsumonte ushqim për 10 ose më shumë orë në ditë duke mos ndjekur asnjë dietë speciale.

Rezultatet përfundimtare të provës amerikane u arritën pas 12 muajsh ndjekje dhe treguan efektivitetin e agjërimit me ndërprerje dhe dietave me kalori të ulët. Edhe pa numëruar kaloritë, vullnetarët e grupit të agjërimit me ndërprerje përfunduan duke marrë në mënyrë natyrale rreth 425 më pak kalori në ditë, ndërsa grupi që ndoqi dietën me kalori të numëruara mori 405 kalori më pak në ditë.

Në fund të studimit pjesëmarrësit e të dy grupeve kishin humbur 5-6 kg të cilat nuk i rifituan pas një viti. Agjërimi me ndërprerje mund të jetë një alternativë e mundshme për disa njerëz që kanë vështirësi të humbin peshë në një dietë normale me kalori të reduktuara. Është gjithmonë praktikë e mirë për të vlerësuar këtë zgjedhje së bashku me një profesionist të kujdesit shëndetësor referues. 

 

Burimi:
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0052


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC