Shëndetësi

maj162023

Ëmbëlsuesit. OBSH: Nuk rekomandohen për rënien në peshë. Udhëzimet e reja

Më mirë të përdorni produkte pa sheqer ose produkte me sheqer natyral (fruta) në vend të ëmbëlsuesve pa sheqer (NSS) për të rënë në peshë. Përdorimi i zgjatur i NSS-ve, përveçse nuk sjell përfitime për rënien në peshë, mund të shtojë rrezikun për zhvillimin e diabetit tip 2 dhe disa patologjive të tjera. Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka nënvizuar këtë në udhëzimin e ri për NSS-të të publikuar së fundi. Indikacionet e OBSH-së nuk kanë të bëjnë me produktet për kujdesin dhe higjienën personale (pasta dhëmbësh, medikamente dhe produkte kozmetike) por vetëm për produktet ushqimore.

Përdorimi i NSS-ve nuk ndihmon në kontrollin e peshës, por mund të ndikojë në shfaqjen e diabetit 2

Rekomandimi i ri i OBSH-së bazohet në rezultatet e një rishikimi sistematik të provave të disponueshme që sugjerojnë se "përdorimi i NSS-ve nuk sjell përfitime afatgjata në reduktimin e yndyrës së trupit te të rriturit ose fëmijët" ose uljen e rrezikut për sëmundjet jo të transmetueshme. Në të vërtetë, gjetjet e rishikimit sugjerojnë se mund të ketë efekte anësore të mundshme nga përdorimi afatgjatë i NSS-ve, si rritja e rrezikut për diabetin e tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe vdekshmërisë te të rriturit.

"Zëvendësimi 'i ushqimeve pa sheqer' me NSS-të nuk ndihmon në mbajtjen nën kontroll të peshës në terma afatgjatë. Njerëzit duhet të marrin në konsideratë mënyra të tjera për të reduktuar marrjen e sheqernave, të tilla si konsumimi i ushqimeve me sheqer natyral, të tilla si frutat, apo ushqimet dhe pijet pa sheqer", thotë Francesco Branca drejtori për ushqyerjen dhe sigurinë ushqimore në OBSH. "NSS-të nuk janë lëndë ushqyese thelbësore dhe nuk kanë asnjë vlerë ushqyese. Për të përmirësuar shëndetin e tyre, njerëzit duhet të fillojnë të heqin dorë nga ëmbëlsirat", vazhdon ai.

NSS-të, të cilat janë më të zakonshmet

Ëmbëlsuesit pa sheqer konsiderohen alternativa me kalori të ulët ose pa kalori fare dhe përgjithësisht tregtohen si ndihmës për rënien në peshë ose për ruajtjen e saj. Ata përdoren gjithashtu edhe nga pacientët me diabet për të mbajtur të qëndrueshme gliceminë pa hequr dorë nga shijet e ëmbla. NSS-të e zakonshme përfshijnë:

-acesulfame K
- aspartame
- advantame
-ciklamate
-neotamus
- saharinë
- sukralozë
-stevia dhe derivatet e saj.

Për kë dhe pse nuk duhet të zbatohen rekomandimet për NSS-të

Rekomandimi i OBSH-së nuk është i vlefshëm për produktet e kujdesit personal dhe higjienës që përmbajnë NSS, si pastat e dhëmbëve, kremrat e lëkurës dhe medikamentet dhe për alkoolet e sheqerit (pololet), të cilat janë sheqerna ose derivate të sheqerit që përmbajnë kalori dhe për këtë arsye nuk konsiderohen NSS.
Udhëzimet duhet të zbatohen nga të gjithë, "përveç njerëzve me diabet paraekzistues, në të përfshihen të gjithë ëmbëlsuesit sintetikë, natyralë ose të modifikuar joushqyes që nuk klasifikohen si sheqerna që gjenden në ushqimet dhe pijet e përpunuara ose shiten vetë për t'u shtuar në ushqim dhe pije nga konsumatorët".

Burimi:

https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC