medikament

qer92022

Kombinimi i salbutamolit dhe budesonidit redukton rrezikun e krizave të astmës

Një studim i ri, i botuar në New England Journal of Medicine, i kryer nga një ekip ndërkombëtar studiuesish te pacientët me astmë, tregoi se një kombinim i salbutamolit dhe budesonidit redukton me 25% mundësinë...
transparent

qer142022

Farmakovigjilenca. EMA rekomandon tërheqjen e medikamentit kundër obezitetit

Komiteti i Sigurisë në EMA (PRAC) ka rekomanduar të tërhiqen nga tregu i BE-së barnat kundër obezitetit që kanë në bazë amfepramone. Rekomandimi është pasojë e...
transparent

kor52022

Një medikament i ri mund të bllokojë riprodhimin e virusit respirator sincicial

Sipas një studimi të botuar në Science Advances, antivirali oral AVG-388, i cili vepron në një pjesë kyçe të polimerazës së virusit respirator sincicial (RSV), mund të pengojë...
transparent

sht202022

Depresioni. Rezultatet e papritura të trajtimit me ketaminë

Ketamina, një psikedelik i përdorur në mjekësi si anestezik dhe ilegalisht si drogë, konsiderohet një trajtim premtues por eksperimental i shëndetit mendor. Në një studim në të cilin...
transparent

sht222022

Rituximabi. Efektiv te pacientët me miasteni gravis për të reduktuar përkeqësimin

Trajtimi i hershëm me rituximab, një bar i përdorur për trajtimin e artritit reumatoid, mund të zvogëlojë rrezikun e përkeqësimit te pacientët me miasteni gravis, një sëmundje...
transparent

sht302022

Sëmundjet kardiometabolike. Një medikament kundër psoriazës mund të sjellë përfitime

Apremilasti, një medikament i përdorur kundër psoriazës, mund të ndihmojë në reduktimin e yndyrës në trup dhe të ofrojë përfitime të përgjithshme te pacientët me sëmundje...
transparent

tet42022

Alzheimeri. Një medikament i ri mund të reduktojë përparimin e sëmundjes me 27%

Molekula eksperimentale lecanemab e administruar në fazat e hershme të sëmundjes në pothuajse 2 mijë pacientë ka reduktuar përparimin e Alzheimerit me 27%. Këto janë...
transparent

nën22022

Si parandalohet demenca me një medikament antidiabetik

Sipas një studimi të botuar në BMJ Open Diabetes Research & Care, te pacientët me diabet të tipit 2, terapia me tiazolidinedion shoqërohet me një rrezik më të ulët për...
transparent

nën142022

Medikamenti për rënien në peshë që është i dobishëm edhe për adoleshentët

Sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine, bari semaglutide, i miratuar për menaxhimin e peshës te të rriturit obezë ose mbipeshë, mund të jetë...
transparent

dhj52022

Alzheimeri. Një medikament i ri mund të ngadalësojë rënien konjitive

Lecanemabi, një medikament i ri eksperimental kundër sëmundjes së Alzheimerit, mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes, sipas rezultateve të një prove klinike të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC