Shëndetësi

maj132022

Psoriaza te fëmijët. Antitrupi monoklonal redukton ashpërsinë dhe simptomat kutane

Pothuajse të gjithë (90%) fëmijët me psoriazë mesatare deri në të rëndë të trajtuar me antitrupin monoklonal ixekizumab patën një përmirësim 75%-90% në zonën e psoriazës dhe një ulje të indeksit të ashpërsisë pas dy vjetësh. Ky është rezultati i një studimi shumëqendror që përfshinte 171 pacientë të moshës 6 deri në 17 vjeç, të cilët u caktuan rastësisht për të marrë ixekizumab me administrim nënkutan ose placebo.


Reduktimi i ashpërsisë, përmirësimi i të kruarave dhe pastrimi i lëkurës

Pas një periudhe 12-javore të kontrolluar nga placebo, pacientët hynë në një periudhë 48-javore të mirëmbajtjes së hapur me ixekizumab, ndjekur nga një periudhë zgjerimi që zgjati deri në 108 javë. Një nënstudim vlerësoi më pas ndërprerjen e rastësishme të ixekizumabit pas javës së 60-të. Rezultatet tregojnë se, pas dy vjetësh, më shumë se 90% e pacientëve patën një përmirësim 75%-90% në zonën e psoriazës dhe një reduktim të indeksit të ashpërsisë. Përveç kësaj, më shumë se 75% e pacientëve kishin përmirësime të konsiderueshme të të kruarave dhe më shumë se gjysma kishin pastrim të plotë të lëkurës (PASI100). Në veçanti, pastrimi i psoriazës unguale u rrit nga 22.8% në 68.1%; palmoplantare nga 46,2% në 90%; psoriaza e skalpit nga 70,7% në 76,2%; psoriaza e organeve gjenitale nga 83.3% në 87.5%. Edhe pacientët me përfshirje të zonave të vështira i ruajtën gjithashtu rezultatet dhe patën përmirësim të vazhdueshëm nga java e 12-të, në javën e 108-të.


Trajtim i mundshëm intermitent

Studimi përfshiu një periudhë të tërheqjes së rastësishme në javën e 60-të për pacientët që kishin psoriazë të rëndë gjatë regjistrimit. Autorët raportuan se 90.9% e pacientëve të përzgjedhur sërish në mënyrë rastësore për të marrë placebo, patën rikthim të sëmundjes në krahasim me 17.6% të atyre të caktuar me ixekizumab. E gjitha kjo sugjeron mundësinë e trajtimit me ndërprerje dhe aftësinë për të rifituar kontrollin e psoriazës pas një periudhe të ndërprerjes së barit.


Siguria afatgjatë

Së fundi, nuk u raportuan gjetje të reja mbi sigurinë gjatë periudhës së studimit, duke përfshirë rastet e reja të sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD) ose infeksioneve nga kandida. "Siguria është në të vërtetë ajo për të cilën mendojmë më shumë kur flasim për pacientët pediatrikë, veçanërisht pasi ata mund të trajtohen për dekada dhe t'i fillojnë këto terapi në adoleshencë", tha Amy Paller, autorja kryesore e studimit dhe kryetare e Departamentit të Dermatologjisë në Universitetin Veriperëndimor të Çikagos. "Këto rezultate nënvizojnë sigurinë afatgjatë të ixekizumabit dhe u japin gjithnjë e më shumë siguri dermatologëve."


Paolo Levantino
Farmacist klinik

Burimi: JAMA Dermatol. Published online April 13, 2022.
doi:10.1001/jamadermatol.2022.0655


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC