Mirëqenie

gus182023

Shëndeti i lëkurës. Përfitimet nga suplementet me bazë boronice

Marrja e përditshme e suplementeve me bazë boronice duket se rrit nivelet e disa specieve mikrobike në intestin të cilat kanë treguar se kanë efekte të dobishme për pacientët me psoriazë. Për më tepër, e njëjta mikrobiotë rrit metabolitët e komponimeve të boronicës, duke përfshirë acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe butiratin, të cilat përmirësojnë shëndetin e lëkurës duke reduktuar stresin oksidativ dhe inflamacionin. Këto janë përfundimet e një rishikimi të udhëhequr nga John Ivarsson nga Universiteti Shtetëror i Karolinës së Veriut në Kannapolis (SHBA) dhe Giuseppe Valacchi nga Universiteti i Ferrarës, rezultatet e të cilit janë publikuar në "Antioxidants". 

Ozoni dhe rrezet UV shkaktojnë plakje të parakohshme të lëkurës

Ndotësit e ajrit si ozoni dhe rrezet ultravjollcë dëmtojnë lëkurën dhe çojnë në plakje të parakohshme të saj. Ekspozimi i tepërt ndaj këtyre faktorëve mund të çojë në prodhimin kronik të specieve reaktive të oksigjenit, të cilat mund të shtypin sistemin mbrojtës të lëkurës, si dhe të nxisin stresin oksidativ dhe plakjen e parakohshme. Boronica është një burim i shumë përbërësve, duke përfshirë flavonoidet dhe polifenolet e tjera me veti antioksiduese, antiinflamatore, imunomoduluese dhe antimikrobike. Antocianinet janë polifenolet kryesore te boronica, përgjegjëse për ngjyrën e saj blu. Metabolitët e këtyre përbërjeve, të prodhuara nga mikrobiota intestinale, mund të ofrojnë mbrojtje kundër sëmundjeve të ndryshme. Dhe përveç polifenoleve, boronica është burim i vitaminave A, C dhe E, të cilat janë të njohura për efektet e tyre të dobishme në lëkurë.

Aplikimi lokal i boronicës së kuqe ofron efekt mbrojtës kundër faktorëve të zakonshëm mjedisorë

Disa studime kanë treguar se aplikimi në mënyrë topike i fitokomponimeve të boronicës dhe molekulave bioaktive, si vitamina C, vitamina E dhe resveratroli, ofron një efekt mbrojtës kundër faktorëve të zakonshëm mjedisor. Sipas literaturës në dispozicion, në fakt, aplikimi topik dhe i drejtpërdrejtë i fitonutrientëve që rrjedhin nga boronica dhe ekstraktet e saj redukton inflamacionin e lëkurës të shkaktuar nga ozoni dhe rrezet UV. Në nivelin e mekanizmit të veprimit, ekstraktet e boronicës kanë treguar se modulojnë rrugët e faktorit NFkB, reduktojnë inflamacionin e shkaktuar nga rrezatimi UV dhe faktori bërthamor Nrf2, dhe rrisin aktivitetin antioksidues mbrojtës. Një përfitim tjetër i aplikimit lokal të ekstrakteve të boronicës është përmirësimi i funksionalitetit të barrierës së lëkurës.

Suplementet orale me bazë boronicë përmirësojnë funksionin e enëve të gjakut në lëkurë

Studimet që vlerësojnë drejtpërdrejt efektin e marrjes së suplementeve të boronicës në lëkurë janë të pakta. Megjithatë, ka prova që sugjerojnë se suplementet e boronicës së kuqe përmirësojnë funksionin e enëve të gjakut në lëkurë. Integrimi me suplemete me përmbajtje boronice redukton skuqjen dhe rrit elasticitetin e lëkurës. Për më tepër, një çekuilibër në mikrobiotën e lëkurës dhe zorrëve shoqërohet me një sërë komplikimesh të lëkurës, duke përfshirë dermatitin atopik, psoriazën, aknet dhe kancerin e lëkurës. Integrimi me boronicë të kuqe në rrugë orale orale duket se rrit disa specie mikrobike, të cilat kanë efekte të dobishme për pacientët me psoriazë. Së fundi, Integrimi me suplemete me përmbajtje boronice rrit nivelet e metabolitëve që rrjedhin nga mikrobiota e cila përmirëson shëndetin e lëkurës duke reduktuar stresin oksidativ dhe inflamacionin.

 

Sabina Mastrangelo

Ivarsson J. et al., Bluberry supplementation and skin health. Antioxidants (2023) - doi: 10.3390/antiox12061261


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC