Fitoterapi

maj222023

Jamballi, një fitokompleks për përdorim dermatologjik dhe kozmetik

Glycirrhiza glabra, i njohur gjerësisht si jamballi, është një bimë medicinale e përdorur që nga kohërat e lashta në fushën e ushqimit, atë farmakologjike, madje edhe në atë të kozmetikës. Rekomandohet edhe sot për trajtimin e problemeve gastrike, vetitë e tij antiinflamatore dhe antioksidante janë të zbatueshme edhe në fushën dermatologjike duke hyrë në të ashtuquajturat fitokozmetikë, një segment i kozmetologjisë që përdor specie bimore ose substanca bioaktive derivate për qëllime kozmetike dhe barna për sëmundjet e lëkurës.

Jamballi, një bimë medicinale e njohur që në lashtësi

Glycyrrhiza glabra L. është një nga bimët mjekësore më të njohura të familjes Fabaceae. Termi "Glycyrrhiza" vjen nga fjalët greke glykos (e ëmbël) dhe rhiza (rrënjë). Në gjininë Glycyrrhiza, G. glabra L., G. uralensis Fisch. dhe G. inflata Bat. ato janë speciet më të studiuara me përfitime të ndryshme nutricionale dhe farmakologjike. Ekstraktet përdoren në preparatet kozmetike për vetitë e tyre zbardhuese, antisensibilizuese dhe antiinflamatore. Ato janë bimë barishtore shumëvjeçare që rriten në zona subtropikale. I njohur që nga kohërat e lashta, asirianët dhe egjiptianët e përdornin për vetitë e tij për të shuar etjen, Theophrastus për kollën e thatë, deri në ditët e sotme ku herbalistët e përdorin mbi të gjitha për problemet e stomakut dhe të tretjes.

Molekulat aktive të jamballit

Jamballi përmban një gamë të gjerë substancash bioaktive. Sipas disa studiuesve të përfshirë në analizën e fitokompleksit të jamballit, 50% e peshës së thatë të rrënjëve të jamballit është për shkak të përbërjeve të tretshme në ujë, sheqernave (5-15% të glukozës, manitolit dhe saharozës), niseshtës (25-30%), glicirhizin (10-16%), aminat (1-2% asparagine, betainë dhe kolinë) dhe sterole (stigmasterol dhe â-sitosterol). Një numër fitokimikash janë studiuar për efektet zbardhuese dhe antioksiduese në trajtimin e disa patologjive të lëkurës, duke përfshirë edhe pigmentimin e saj. Komponimet bioaktive në ekstraktet e rrënjëve të jamballit (të tilla si licoritigenin, isoliquiritigenin, licoritin, isoliquiritin, licoritin apioside, licuraside glucoliquiritin apioside dhe glabridin) mund të mbrojnë lëkurën nga dëmtimi i stresit oksidativ dhe të reduktojnë në mënyrë efektive simptomat e dermatitit atopik.

Dermokozmetika dhe jamballi

Kohët e fundit, është ndërmarrë një studim për të vlerësuar përbërësit e jamballit që zotërojnë aktivitete antioksiduese, antiinflamatore dhe dermokozmetike dhe për të sqaruar dinamikën e objektivave të tyre molekularë. Ky studim tregoi se jamballi përfshin disa fitokemikale aktive (ndër të cilët apiozidin e glukoliquiritinës, glicirrizinën, izoliquiritinën, jamballin dhe apiozidin e likoritinës) që kanë veti të larta përshkueshmërie të lëkurës: ato janë antioksidantë të mundshëm që përmirësojnë vetitë histologjike dermale dhe epidermale dhe reduktojnë nivelin e shënjuesve inflamatorë të lëkurës. Në përgjithësi, apiozidi i glukoliquiritinës dhe glicirrizina kanë aktivitetet më të mira antioksiduese dhe antiinflamatore. Megjithatë, nevojiten studime të tjera in vitro dhe in vivo për të vërtetuar aktivitetet farmakologjike të përbërësve të jamballit për sa i përket rëndësisë së tyre si produkte kozmetike.

 

Fabio Milardo

 

Burimi
Cosmetics. 2023; 10(3):69.
https://www.mdpi.com/2079-9284/10/3/69


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC