Fitoterapi

kor172023

Citrusi. Një fitokompleks antiinflamator dhe antioksidant

Citrusi (Citrus medica Linn.) i përket familjes Rutaceae dhe prej shekujsh përdoret edhe në mjekësi shkak të vetive antioksiduese, antiinflamatore, antimikrobike, antivirale dhe antihiperglicemike. Sipas Dioscorides citrusi mund të përdoret për trajtimin e ulcerave dhe plagëve, përmirësimin e tretjes si dhe për trajtimin e kollës dhe erës së keqe të gojës. Vitet e fundit, vëmendje e veçantë i është kushtuar aktivitetit antioksidant, antiinflamator, antimikrobik, antidiabetik, antikancerogjen dhe neuroprotektiv të C. medica.

Aktivitetet biologjike të citrusit

Aktivitetet terapeutike të citrusit i atribuohen jo vetëm pranisë së makronutrientëve dhe mikronutrientëve të shëndetshëm, si karbohidratet, mineralet, aminoacidet dhe vitaminat, por edhe metabolitëve dytësorë si flavonoidet (apigenin, hesperetin, hesperidin, naringina, naringenina, rutina, kuercetina dhe diosmina), kumarinat (citropteni, skoparoni dhe bergapteni), terpenet (limoneni, γ-terpinen, limonina dhe nomilina) dhe acidet fenolike (acidi p-kumarik, acidi transferulik dhe acidi klorogjenik. ). Ekzokarpi (ose flavedo) është i pasur me vajra esencialë, karotenoidë dhe klorofil. Mezokarpi (ose albedo) përmban celulozë, pektinë dhe hemicelulozë dhe përbën 70% të frutit, ndërsa endokarpi (pulpa) dhe farat përbëjnë pjesën më të vogël të tij. Flavonoidet dhe polifenolet e identifikuara mund të klasifikohen në kategori të ndryshme: flavanone (naringin, narirutin, hesperidin, etj.), flavone (viteksina, diosmin, etj.), Polimetoksiflavone (nobiletin, Tangeretin, etj.), Antocianina (cyanidin 3-gluco), flavonolet (quercetin, rutin dhe kaempferol, etj.) dhe acidet fenolike, si acidi kafeik, acidi klorogjenik, acidi salicilik, acidi galik, acidi benzoik, acidi trans-cinamic, acidi p-kumarik dhe acidi transferulik. Hesperidina është flavonoidi dominues në të gjitha pjesët e bimës dhe frutit, me përqendrimin më të lartë në ekzokarp; naringina, nobiletina dhe tangeretina u gjetën në përqendrime më të larta vetëm në ekzokarp. Një artikull i publikuar së fundi ka bërë një përmbledhje të aktiviteteve kryesore biologjike të citrusit, duke shqyrtuar qasje të reja kërkimore për të shkëmbyer njohuri mbi vetitë terapeutike dhe nutraceutike të tij. Duket se kufizimet në futjen e citrusit mjekësor në praktikën klinike janë për shkak të pamjaftueshmërisë së studimeve paraklinike dhe klinike. Është e nevojshme të hulumtohen karakteristikat e përbërjeve dhe ekstrakteve të përftuara me metoda të ndryshme të ekstraktimit të pjesëve të ndryshme të C. medica për të përftuar veti biologjike të përcaktuara. Aktivitetet antioksidante dhe antimikrobike janë studiuar gjerësisht, në veçanti aktivitetet analgjezike, antiinflamatore dhe hipoglikemike: ndër lëndët ushqyese të përdorura në këtë drejtim, ekstraktet e citrusit gëzojnë një pozicion konkurrues, i cili megjithatë nuk ka gjetur hapësira në treg ndoshta për shkak të mungesës së studimeve. Eksperimente të mëtejshme in vivo sigurisht që janë të nevojshme për të studiuar më mirë efektet e kësaj bime në organizmin e njeriut. Vetitë mund t'i atribuohen pranisë së polifenoleve, alkaloideve, kumarinave dhe terpeneve, si dhe makronutrientëve dhe mikroelementeve, si karbohidratet, mineralet, vitaminat dhe aminoacidet, të cilat janë të pajisura me veti të dukshme të dobishme për shëndetin.

Reduktimi i inflamacionit dhe efektet e rëndësishme antioksidante të hesperidinës

Për më tepër, vitet e fundit janë intensifikuar kërkimet mbi hesperidinën, duke pasur efektin e fuqishëm të reduktimit të ndërmjetësve inflamatorë dhe duke ushtruar efekte të rëndësishme antioksidante. Këto efekte duket se ndërmjetësohen nga rrugët sinjalizuese, veçanërisht rruga e faktorit bërthamor-κβ, e cila është e rëndësishme për rregullimin e rezistencës ndaj insulinës dhe homeostazës metabolike. Mbi bazën e këtij rishikimi, mund të thuhet se Citrus medica L. mund të konsiderohet në të gjitha qëllimet një kandidate e shkëlqyer për trajtimin e patologjive të ndryshme, kryesisht të lidhura me inflamacionin, stresin oksidativ dhe infeksionin.

 

Fabio Milardo 

Benedetto N, Carlucci V, Faraone I, et al. An Insight into Citrus medica Linn.: A Systematic Review on Phytochemical Profile and Biological Activities. Plants (Basel). 2023;12(12):2267. Published 2023 Jun 10. doi:10.3390/plants12122267


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC