Fitoterapi

pri72021

Kanella, antiinflamatori efektiv për migrenën dhe efektet e dobishme mbi diabetin

Kanella është një erëz e përdorur gjerësisht në prodhimet ushqimore. Droga e saj bëhet nga lëvorja dhe në mjekësinë tradicionale përdoret për të trajtuar astmën, bronkitin, diarrenë dhe dhimbjen e kokës.

 

Cinnamomum verum është një erëz e përdorur gjerësisht për vetitë e saj mjekësore dhe ato në kuzhinë, për shekuj me radhë. Ajo është një pemë me gjelbërim të përhershëm, droga e së cilës gjendet te lëvorja, bimë me origjinë nga Sri Lanka dhe India Jugore, por gjithashtu e shpërndarë në shumë vende aziatike, në Karaibe, Australi dhe Afrikë. Kanella përdoret gjerësisht në përgatitjen e ushqimeve dhe në produktet industriale, të tilla si: karamele, çamçakëz, shpëlarës për gojën dhe pastë dhëmbësh. Kanella ka një histori mijëravjeçare: ajo është përmendur tashmë në Bibël, në librin e Eksodit, u përdor nga egjiptianët e lashtë për balsamimin dhe gjithashtu u përmend në botën greke dhe latine. Importuar në Perëndim me karvanë gjatë Mesjetës, në gjysmën e parë të viteve 1600, holandezët krijuan një linjë të qëndrueshme me Sri Lankën për t'u bërë importuesit kryesorë në Evropë.

 

Përdorimet në mjekësinë tradicionale, për astmën, bronkitin dhe dhimbjen e kokës

Në mjekësinë tradicionale përdoret për të trajtuar astmën, bronkitin, diarrenë, dhimbjen e kokës, inflamacionin dhe sëmundjet e zemrës. Vaji esencial i kanellës është i njohur për vetitë e tij antibakteriale dhe përbëhet kryesisht nga cinamaldehid, eugenol, kariofilinë, acetat kanamil dhe acid kanamik. Këto përbërje shfaqin një gamë të gjerë aktiviteti farmakologjik, përfshirë veprimin antioksidant, antimikrobik, antiinflamator, antitumor, antidiabetik, shërimin e plagëve, veprimin kundër ankthit dhe depresionit etj. Tradicionalisht, kanella është përdorur kundër ftohjeve dhe si antibakterial dhe antispasmodik, ndërsa tani është njohur shkencërisht për aftësinë për të ulur kolesterolin dhe trigliceridet në gjak, duke ndihmuar në lehtësimin e çrregullimeve të hipertensionit; ajo ushtron edhe një funksion antiseptik në çrregullimet e sistemit të frymëmarrjes [3]. Sipas disa studimeve, kjo do të ndihmonte në rregullimin e glicemisë pas ngrënies si te pacientët obezë, ashtu edhe tek ata me peshë normale: por rezultatet e studimeve janë konfliktuale. Në veçanti, në pacientët me diabet të tipit 2, administrimi i 3 gramëve kanellë çdo ditë nuk ishte në gjendje të ulte ICAM-1 dhe VCAM-1 (faktorët e aderimit vaskular që përshpejtojnë patogjenezën e aterosklerozës). Ndërsa studime të tjera, kanë demonstruar efekte të shumta të dobishme të erëzës te pacientët diabetikë, veçanërisht në parametrat antropometrikë dhe në indeksin glicemik.

 

Fuqia antiinflamatore kundër migrenës

Studimet mbi fuqinë antioksiduese të bimës janë sigurisht më bindëse: duke administruar nga 1.5 deri në 4g kanellë në ditë, aftësia totale antioksiduese në subjektet e trajtuara u pa të rritej, ndërsa janë reduktuar ndjeshëm nivelet e proteinës C reaktive, malondialdehyde, si dhe nivelet e IL-6. Lidhur me IL-6, një studim i fundit vlerësoi efektin e kanellës në trajtimin e migrenës. Migrena është lloji më i zakonshëm i cefaleve primare. Nivelet e rritura të interleukinës-6 (IL-6), peptidit të lidhur me gjenin kalcitoninë (CGRP) dhe oksidit të azotit (NO) shkaktojnë inflamacion dhe dhimbje neurogjene. Studiuesit, duke pasur parasysh vetitë antiinflamatore dhe neuroprotektive të bimës, administruan 600mg tri herë në ditë për 2 muaj. Nivelet serike të IL-6, CGRP dhe NO janë matur në fillim dhe në fund të studimit. Frekuenca, ashpërsia dhe kohëzgjatja e sulmeve të dhimbjes u regjistruan gjithashtu duke përdorur një pyetësor. Përqendrimet serike të IL-6 dhe NO u ulën ndjeshëm në grupin e kanellës, krahasuar me grupin e kontrollit. Sidoqoftë, nivelet serike të CGRP-së mbetën të pandryshuara në të dy grupet. Frekuenca, ashpërsia dhe kohëzgjatja e sulmeve të migrenës u ulën ndjeshëm në grupin e kanellës, krahasuar me grupin e kontrollit.

 

Luca Guizzon, ekspert në fitoterapi

Burimet:
Complementary Therapies in Medicine Volume 53, September 2020.
Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2945-2952.
Eur J Clin Nutr. 2019 Dec;73(12):1605-1612.
Food Chem. 2021 Feb 15;338:127773.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC