Fitoterapi

qer192023

Trajtimi i ulcerës gastrike. Zhabina, një opsion i mundshëm

Ulcera gastrike është një nga problemet kryesore të shëndetit publik që prek miliona njerëz në mbarë botën çdo vit, është prishja e ekuilibrit ndërmjet faktorëve agresivë dhe atyre mbrojtës, të cilët në kushte fiziologjike bashkëjetojnë në ekuilibër për mirëqenien e stomakut. Faktorët ulcerogjenë ndikojnë në mukozën e stomakut duke shkaktuar: lezione, edemë dhe perforim. Ata përfshijnë: aciditetin, konsumimin e alkoolit, sekretimin e pepsinës, infeksionin bakterial Helicobacter Pylori, speciet reaktive të oksigjenit ose speciet reaktive të azotit të prodhuara nga stresi oksidativ, radikalet e lira, barnat antiinflamatore josteroide, kequshqyerjen, pirjen e duhanit dhe lëvizshmërinë jonormale. Faktorët parandalues dhe mbrojtës kundër ulcerës përfshijnë: mukozën e stomakut, antioksidantët (vitamina dhe komponime të tjera) dhe substancat që përmbajnë grupe SH. Diagnoza e vonuar ose trajtimi i gabuar mund të çojë në një përkeqësim serioz, përkatësisht pengim gastrointestinal, gjakderdhje dhe perforim.

Frenuesit e pompës protonike janë të njohur dhe konsiderohen si një medikament i mirë për trajtimin e ulcerës gastrike, që parandalojnë sekretimin e joneve të protonit. Ata kanë efekte të shumta anësore, ndër të cilët: aritmi dhe impotenca. Për këto arsye, së fundi ka lindur nevoja për kërkimin e produkteve për trajtimin e këtij problemi.

Në këtë drejtim, rëndësia e bimëve mjekësore për problemet që lidhen me stomakun është e njohur që nga kohërat e lashta: Ranunculus millefoliatus ka karakteristika që ndikojnë edhe në funksionin e stomakut, për të cilat së fundi janë publikuar studime fitokimike dhe paraklinike për të përforcuar njohuritë dhe për të propozuar përdorimin e produkteve me bazë zhabine.

Zhabina dhe ulcera gastrike

E shpërndarë gjerësisht në të gjithë Irakun, veçanërisht në malet e rajonit të Kurdistanit, Ranunculus i përket familjes Ranunculaceae; ka rreth 600 lloje në gjininë Ranunculus dhe bima është e ndarë në dy nëngjini dhe shtatëmbëdhjetë seksione. Studimet fitokimike raportojnë se bimët e zhabinës posedojnë shumë përbërës farmakologjikisht aktivë, të cilët janë përdorur në mjekësinë popullore për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme si astma, disa probleme gastrointestinale, përdhesit dhe dhimbjeve të ndryshme. Deri më sot, nuk ka studime in vivo mbi aktivitetin biologjik të Ranunculus millefoliatus, kjo është arsyeja pse së fundi kanë nisur të shqyrtohen aktivitetet gastroprotektive të ekstraktit të Ranunculus millefoliatus te brejtësit.

Rezultatet e një studimi të kryer kohët e fundit te brejtësit kanë zbuluar se ekstrakti i zhabinës ka një aktivitet të rëndësishëm gastroprotektiv në lezionet gastrike të prodhuara nga alkooli, të dokumentuara nga studimet makroskopike dhe histologjike. Ajo prodhon një rritje të rëndësishme të sekretimit të mukusit të stomakut, rritje të pH të stomakut si dhe ulje të edemës. Zhabina gjithashtu rrit ndjeshëm aktivitetet e superoksidit të dismutazës dhe katalazës, duke reduktuar në mënyrë specifike sasinë e malondialdehidit. Vetitë gastroprotektive të ekstraktit ndodhin kryesisht për shkak të efektit antiinflamator dhe antioksidant në epitelin gastrik. Aspekti mbrojtës në mukozën e stomakut lidhet kryesisht me reduktimin e stresit oksidativ të shkaktuar nga etanoli, duke favorizuar kështu rindërtimin e mukozës së stomakut dhe mekanizmat antiinflamator.
 
 

Fabio Milardo

Burimi:
Kamaran Abdoulrahman. Anti-ulcer effect of Ranunculus millefoliatus on absolute alcohol-induced stomach ulceration. Saudi Journal of Biological Sciences, 2023,103711.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC