Fitoterapi

gus222023

Rezistenca ndaj antibiotikëve. Veprimi antimikrobik i lulëkuqes

Në dekadat e fundit, rezistenca ndaj antibiotikëve është vlerësuar si një nga rreziqet më serioze për shëndetin e njeriut dhe OBSH-ja e ka renditur atë si kërcënimin e nëntë më serioz për vitin 2019. Janë të shumtë faktorët që ndikojnë në shfaqjen e rezistencës antimikrobike, ndër të cilët: përdorimi i papërshtatshëm i antibiotikëve në mjekësinë humane, blegtori, shërbimet higjieno-sanitare dhe sektorin e ushqimit. Bimët aromatike dhe medicinale janë ndër mjetet më të rëndësishme për trajtimin e sëmundjeve infektive pasi përmbajnë shumë substanca antimikrobiale dhe nuk kanë efekte negative.

Lulëkuqja për trajtimin e pagjumësisë

Në përgjithësi, bimët medicinale janë një burim thelbësor për trajtimin e shumë sëmundjeve, veçanërisht në vendet e pazhvilluara, dhe 60-80% e popullsisë së botës ende përdorin medikamente tradicionale për të trajtuar sëmundjet e zakonshme. Në këtë drejtim, në kontekstin e një hetimi paraprak për kërkimin e përbërësve të rinj aktivë, duket se Papaver rhoeas L. (lulëkuqja e fushës), një bimë e egër e njohur për përdorimin e saj në farmakopetë tradicionale, ka atë që duhet për të zgjidhur këto probleme. Lulet e kuqe të ndezura dhe qimet e bardha që mbulojnë lulëkuqen e bëjnë të lehtë identifikimin e saj; prania e antocianineve, përbërësi kryesor i të cilave është cianidi, i jep petaleve të lulëkuqes ngjyrën e tyre të kuqe. Tradicionalisht është përdorur për të nxitur gjumin, si laksativ, por edhe për të lehtësuar dhimbjet dhe inflamacionin. Përveç kësaj, studimet e mëparshme kanë raportuar se lulëkuqja ka edhe efekte antipiretike, antifebrile dhe hepatike. 

Studime të reja mbi lulëkuqen: polifenolet dhe flavonoidet

Disa studime fitokimike tregojnë se lulëkuqja përmban një përqendrim të lartë të metabolitëve sekondarë dhe primarë, duke përfshirë aminoacidet, karbohidratet, acidet yndyrore, vitaminat, komponimet fenolike, vajërat esencialë, flavonoidet, alkaloidet, kumarinat, acidet organike dhe komponime të tjera. Kohët e fundit, janë raportuar edhe disa veti farmakologjike të kësaj bime, ndër të cilat: vetitë antidepresive, antimikrobike, antioksidante, citotoksike, gjenotoksike dhe vetitë qetësuese. Një studim i fundit shqyrton përmbajtjen e polifenoleve dhe flavonoideve të lulëkuqes duke vlerësuar aktivitetin e saj antimikrobik dhe antioksidant.

Ekstraktet e rrënjëve, kërcellit, gjetheve dhe luleve janë shumë të pasura me polifenole dhe flavonoide dhe të gjitha kanë treguar se kanë një aktivitet të mirë antioksidues, por janë lulet dhe gjethet ato që kanë kapacitetin më të mirë; në fakt, ato përmbajnë më shumë polifenole. Kërcelli i bimës ka kapacitetin më të lartë antimikrobik kundër S. aureus dhe E. coli. Më parë kjo bimë konsiderohej si mbetje biomase, por pas këtij studimi ajo mund të shfrytëzohet për vetitë e saj të jashtëzakonshme, veçanërisht atyre antimikrobike në fushën farmaceutike, për të prodhuar antibiotikë për të luftuar shtamet rezistente. Për më tepër, është e mundur të përfitohen vetitë antioksiduese të lulëkuqjes mund të përdoren edhe në sektorin agro-ushqimor për ruajtjen e ushqimit pa asnjë rrezik për shëndetin e njeriut.

 

Fabio Milardo
Erborist


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC