Rezistenca ndaj antibiotikëve

maj262014

Raporti OBSH: rezistenca ndaj antibiotikëve është një kërcënim real

Një preokupim jo i së ardhmes por aktual, sot prezent në cdo vënd të botës është rezistenca ndaj antibiotikëve, sipas raportit të ri të Organizatës Botërore të Shëndetit në Itali (OBSH).
transparent

qer62014

Bakteret rezistentë ndaj antibiotikëve gjënden dhe në shtëpitë tona

Bakteret rezistentë ndaj antibiotikëve vazhdojnë të përhapen dhe nuk gjënden vetëm nëpër spitale. Këtë e demonstron një studim i publikuar në Pnas sipas të cilit stafilokoku aureus-meticilinos-rezistent, fillimisht prezent vetëm në spitale, po popullon gjithmonë e më shumë vëndet e banimit.
transparent

sht52014

Pediatre ORL Juzela Shehu: Përdorimi pa kriter i barnave, abuzimi me antibiotikët

Shqiptarët konsumojnë më shumë barna se çdo vend i Europës, madje mund të quhemi shoqëri e hipermedikalizuar apo e dendur me barna të panevojshme.
transparent

kor102017

Komisioni Europian miraton Planin e ri të Veprimit për rezistencën antimikrobike

Mbështet në tre shtylla kryesore Plani i ri i Veprimit që Komisioni Europian ka ndërmarrë për të përballuar problemin e rezistencës antimikrobike. Është një shqetësim në rritje meqenëse ka arritur të shkaktojë 25 mijë vdekje në vit mes qytetarëve të BE-së, me një kosto për sistemet shëndetësore prej
transparent

tet252017

Antibiotikorezistenca, të dhëna alarmante. Ja dekalogu për përdorimin e duhur

Dhjetë veprime për përdorimin e duhur të antibiotikëve që mund të kontribuojnë në të ardhmen në frenimin e rezistencave bakteriale. Dekalogu është punuar nga Gisa (Grupi italian për stewardship-in antimikrobik). Një dokument i shkurtër që liston veprimet e nevojshme për të arritur në një përdorim të
transparent

nën62017

Antibiotikët, nga BE indikatorë për të vlerësuar nivelet e rezistencës

Falë një sërë indikatorësh të përbashkët në Bashkimin Europian do të jetë e mundur të vlerësohen progreset e regjistruara në reduktimin e përdorimit të antimikrobikëve dhe luftën ndaj rezistencës antimikrobike. Për shembull për antibiotikët për përdorim njerëzor, indikatorët përfshijnë përqindjen e
transparent

jan152018

Gjenetika jep shpresa të reja për tuberkulozin rezistent ndaj antibiotikëve

Në një studim në “European Respiratory Journal” është krahasuar një listë mutacionesh gjenetike që favorizojnë rezistencën e Mycobacterium tubercolosis ndaj antibiotikëve dhe që mund të kontribuojë në zhvillimin e testeve të shpejta të ndjeshmërisë ndaj barnave. Puna...
transparent

jan222018

Terapitë me bakteriofagë, mund të luftojnë rezistencën ndaj antibiotikëve

Bakteriofagët, ose thjesht, fagët janë viruse që infektojnë bakteret duke u shumëzuar në brendësi të tyre, karakteristikë kjo që i pasuron me një potencial të nevojshëm për të luftuar rezistencën ndaj antibiotikëve...
transparent

shk192018

Zbulohet një klasë e re antibiotikësh që vepron kundër baktereve gram pozitive shumë rezistente

Një letër kërkimore e publikuar në “Nature Microbiology” ka përshkruar metodën me anë të së cilës është bërë i mundur zbulimi i një klase të re antibiotikësh, që kanë në bazë të tyre bakteret e pranishme në tokë. Këta përbërës aktivë...
transparent

maj172018

Rezistenca ndaj antibiotikëve. Në rritje, rastet në SHBA. CDC-ja ndryshon mënyrën e veprimit

Plot 221 raste sëmundjesh të lidhura me bakteret jashtëzakonisht rezistente ndaj të gjithë ose pothuajse të gjithë antibiotikëve që janë në dispozicion janë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC