Farmaci

pri122023

Suplementet me bazë kërpudhash dhe potenciali i tyre terapeutik

Për shkak të vetive të tyre të shumta shëndetësore interesi rreth kërpudhave është gjithnjë e më i madh. Përdorimi i tyre në mjekësinë tradicionale kineze është shumë i lashtë: kultivimi i parë i Lentinula edodes (Berk.) Pegler, shiitake, daton në vitet 600-1000 para Krishtit. Aktiviteti në parametrat kardiometabolikë, në sistemin imunitar dhe si agjentë antiinflamatorë dhe antikancerogjenë do të thotë se në Europë kërpudhat përdoren gjerësisht në suplementet ushqimore si si përbërës të vetëm ashtu edhe në kombinim me lëndë ushqyese të tjera.

Molekulat bioaktive janë polisaharide dhe komplekse proteinash

Molekulat bioaktive të pranishme janë polisaharide dhe komplekse proteinash dhe polisaharidesh; në sajë të përmbajtjes së beta-glukaneve, të cilat përbëjnë një pjesë të madhe të murit qelizor të kërpudhave, ato veprojnë si modulatorë të mikroflorës intestinale dhe gjithashtu veprojnë pozitivisht në nivelet serike të kolesterolit dhe glukozës, duke ulur rrezikun për obezitet, diabet dhe sëmundje kardiovaskulare.
Disa familje kërpudhash janë studiuar edhe për aplikimet e tyre të mundshme në fushën medicinale: veçanërisht ato të familjes Basidiomycete (si Agaricus blazei Murill, G. lucidum, Hericium erinaceus (Bull.) Pers. dhe Grifola frondosa (Dicks.) Grey) të cilat kanë veti antiinflamatore dhe imunomoduluese për shkak të pranisë së molekulave bioaktive, duke përfshirë antibiotikët, për shembull penicilina dhe griseofulvin, dhe komponimet e ndryshme antiinflamatore (polisakaridet, terpenoidet, komponimet fenolike, gliceridet dhe molekula të tjera me peshë molekulare të ulët). Studimet in vitro kanë demonstruar aftësinë që kanë kërpudhat medicinale për të frenuar disa proteaza virale dhe për të reduktuar shtrirjen inflamatore të agjentëve viralë dhe nxitjen e të ashtuquajturës "stuhi citokine" - një veçori që ka inkurajuar së fundmi disa studime kundër proteazave të koronavirusit. Studimet klinike me përzgjedhje rastësore kanë nxjerrë në pah më pas aktivitetin e tyre të modulimit imunitar të lindur dhe të fituar.

Përdorimi i zgjatur i kërpudhave imponon një sërë masash paraprake

Tregu i kërpudhave mjekësore përfshin shumë produkte. Megjithatë, përdorimi i gjerë i tyre imponon një sërë masash paraprake, mbi të gjitha nga pikëpamja e cilësisë së lëndës së parë të përdorur. Këto janë përfundimet e raportuara në një punë të botuar në revistën "Nutrients", të arritur nga një grup studiuesish italianë me prejardhje të ndryshme akademike (Universiteti i Pizës, i Bolonjës së Torinos, i Palermos, i Barit, IRCCS AOU S. Orsola i Bolonjës dhe Spitali Universitar i Pizës): i cili iu nënshtrua një sërë mostrave të suplementeve të ndryshme me bazë kërpudhash, të disponueshme në tregun italian, në analizë për të vlerësuar përbërjen e tyre (përbërësit aktivë, siç tregohet në etiketën e produkteve të ndryshme suplementesh, ishin Lentinula edodes (Shiitake), Ganoderma lucidum (Reishi), Agaricus blazei).

Në Europë, suplementet janë ushqim dhe për këtë arsye duhet t'i përgjigjen legjislacionit të Komunitetit i cili ofron kufij të mirëpërcaktuar për një sërë substancash si aflatoksinat dhe metalet e rënda. Duhet thënë se pjesa më e madhe e lëndës së parë prodhohet në Kinë, një vend që ka standarde prodhimi dhe rregullative të ndryshme nga ato europiane. Dhe nëse shumë produkte kontrollohen gjatë importit dhe korrespondojnë me atë që pritet në Europë, kjo nuk është kështu për të gjithë. Rreziku është mbi të gjitha tregtia online. Shqetësimet duket se konfirmohen nga analizat e paraqitura në artikullin e botuar në Nutrients, të cilat kanë nxjerrë në pah disa pika kritike: praninë e aflatoksinave në gjurmë dhe në një kampion në vlera më të larta se ato të kërkuara nga legjislacioni evropian (Reg. 1881/2006 ) për sa i përket niveleve maksimale të aflatoksinave totale të pranueshme; diversiteti i kërpudhave të deklaruara në etiketë si për nga tipologjia (bazuar në analizën e ADN-së) ashtu edhe për nga përqendrimi i biomasës së algave (vlera e cila mund të gjurmohet përmes përcaktimit të ergosterolit); në fund, përmbajtja reale e beta-glukanit tregoi ndryshueshmëri edhe midis kapsulave nga i njëjti lot. Megjithëse këto produkte konsiderohen të sigurta për "përdorimin tradicional" të tyre, autorët shpresojnë për një ndërhyrje rregullatore që imponon një standardizim të ekstrakteve, i cili ka të bëjë kryesisht me lëndën e parë (e cila, duke pasur parasysh origjinën e saj natyrore, ndikohet nga faktorë të ndryshëm si p.sh. prejardhja bimore, kushtet e kultivimit, klima etj.), për të garantuar përmbajtjen konstante të përbërësve aktivë, përgjegjës për veprimin nutraceutik, me qëllim rregullimin e tregut dhe garantimin e sigurisë së konsumatorit.

 

Francesca De Vecchi
Teknologe ushqimore

Burimi:

Nutrients 2023, 15, 776. https://doi.org/10.3390/nu15030776


 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC