Farmaci

sht212021

Diabeti i tipit 2. Në horizont, një trajtim i ri premtues

Në një artikull të botuar në "Cell Reports", Benjamin Renquist, profesor i asociuar në Kolegjin e Bujqësisë dhe Shkencave të Jetës në Universitetin e Arizonës, në bashkëpunim me Universitetin e Uashingtonit në St. Louis, Universitetin e Pensilvanisë dhe Universitetin Northwestern të Çikagos, nënvizon një objektiv të ri për trajtimin e diabetit të tipit 2. "Obeziteti është një shkak i njohur i diabetit të tipit 2 dhe ne e kemi ditur prej kohësh që në obezitet, shtohet dhjami në mëlçi. Dhe, ndërsa steatoza hepatike përparon, incidenca e diabetit rritet", thotë studiuesi, duke shpjeguar se mënyra se si steatoza hepatike mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës periferike ose të shkaktojë sekretim të tepërt pankreatik, mbetet një mister.

Për të kuptuar se si mund të shkaktojë mëlçia ndryshime metabolike në nivel cerebral, gjë që shihet në obezitet dhe në diabet, autorët matën neurotransmetuesit e lëshuar nga mëlçia në modelet shtazore të obezitetit, duke zbuluar se steatoza e mëlçisë shton çlirimin e një neurotransmetuesi frenues: acidin gamma-Aminobutyric (GABA). Hulumtuesit më pas identifikuan si enzimën përgjegjëse për prodhimin hepatik të GABA-s, transaminazën GABA, ashtu edhe rrugën biokimike përmes së cilës sintetizohet GABA. "Prodhimi hepatik i këtij neurotransmetuesi frenues redukton sasinë e sinjaleve nervore në sistemin nervor qendror, i cili nga ana tjetër modifikon sinjalet e daljes, duke ndryshuar homeostazën e glukozës", shpjegojnë autorët. Dhe, për të provuar nëse rritja e sintezës hepatike të GABA-s mund të shkaktonte rezistencë ndaj insulinës, Caroline Geisler dhe Susma Ghimire, të diplomuar në laboratorin Renquist, frenuan farmakologjikisht transaminazën hepatike GABA në modelet shtazore të diabetit të tipit 2. Rezultati? Ndjeshmëria periferike ndaj insulinës u rivendos brenda pak ditëve, me ulje afatgjatë të marrjes së ushqimit dhe humbje të mëvonshme të peshës. Renquist-i përfundon: "Prevalenca e lartë aktuale e obezitetit i bën këto rezultate një hap të rëndësishëm që shpresojmë se do të ketë ndikim të rëndësishëm në shëndetin e popullatës."

 

Cell Reports 2021. Doi: 10.1016/j.celrep.2021.109301
http://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109301 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC