Glukozë

tet232014

Metformina ngadalëson sëmundjen e tiroides

Te pacientët hipotiroidë marrja e metforminës, një hipoglicemizues oral që zakonisht përdoret në menaxhimin e diabetit të tipit 2 (i pavarur nga insulina), mund të çojë në një rënie të konsiderueshme të niveleve qarkulluese të hormoneve tiroide stimulues (TSH).
transparent

tet252014

Ëmbëlsuesit artificialë përgjegjës për rritjen e riskut të diabetit

Sakarina, aspartami dhe sukralozi mund të shkaktojnë ndryshime metabolike që sjellin rritjen e niveleve të glicemisë në organizëm: çështja është ngritur nga një studim izraelit publikuar në revistën shkencore ‘’Nature’’ dhe e prezantuar në kongresin e zhvilluar disa javë më parë në Vjenë nga ‘’Europ
transparent

gus102016

Kërpudhat e pavdekshmërisë

Kërpudhat përdoren prej kohësh për qëllim mjekësor në Kinë dhe Japoni. Aktualisht po eksperimentohen në nivel klinik edhe në botën perëndimore me përfundime premtuese.
transparent

gus282017

Nga përdorimi i fruktozës përfitime në disa pacientë me diabet tip 2

Sipas rezultateve të një studimi të publikuar në American Journal of Clinical Nutrition, zëvendësimi i glukozës apo sakarozës me fruktozë në ushqime apo pije mund të jetë i dobishëm për parametrat metabolikë, në veçanti në individë me tolerancë të çrregullt ndaj glukozës apo diabetit tip 2. “Ekzisto
transparent

mar302018

Miratohet pajisja e re për monitorimin e vazhdueshëm të glukozës

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka miratuar sistemin e ri autonom të monitorimit të vazhdueshëm të glukozës (CGM) nga Medtronic, i cili është në gjendje të paralajmërojë përdoruesit për nivelet e larta ose të ulëta të glukozës në...
transparent

gus102018

Si ndikohet jeta e pacientëve nga monitorimi i vazhdueshëm i glukozës?

Një rishikim i literaturës së publikuar në “Diabetic Medicine” ka zbuluar se monitorimi i vazhdueshëm i glukozës mund të ndikojë në aspekte të ndryshme fizike e emotive dhe që kanë lidhje me jetën e...
transparent

tet302018

Empagliflozina, si shtesë e terapisë me insulinë te pacientët me DMT1. Rezultatet.

Frenuesit e SGLT-2 (SGLT-2i) janë barna që veprojnë duke bllokuar në mënyrë të kthyeshme bashkëtransportuesin sodë/glukozë të tipit 2, të lokalizuar në membranat qelizore të tubulit proksimal renal. Kjo proteinë...
transparent

nën82018

Diabeti i tipit 2. Ç’ndikim kanë mbi të, dietat vegjetariane e vegane

Sipas një studimi të publikuar në “BMJ Open Diabetes Research&Care”, një dietë kryesisht vegjetariane ose vegane mund të përshtatet për të kontrolluar aspekte të ndryshme të diabetit të tipit 2. Kjo lloj diete shoqërohet nga një...
transparent

maj212019

Dapagliflozina përmirëson kontrollin glicemik në diabetin e tipit 1

Një terapi 24-javore me dapagliflozinë, përmirëson kohën e kaluar brenda kufijve të rekomanduar, gliceminë mesatare dhe ndryshueshmërinë glicemike te pacientët me diabet të tipit 1. Këto përfitime arrihen pa u shtuar koha e kaluar...
transparent

nën202019

Mjedrat favorizojnë kontrollin e glicemisë në rastet me prediabet dhe rezistencë nga insulina

Futja e mjedrave të kuqe në dietë, do të kishte efekt pozitiv në kontrollin e glicemisë, veçanërisht te njerëzit me prediabet dhe rezistencë nga insulina. Në këtë përfundim kanë arritur studiuesit e institutit të Teknologjisë në...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC