Farmaci

shk132023

Trajtimi i bazuar në analizat gjenetike redukton me 30% efektet anësore të barnave

Një studim i publikuar në "The Lancet", ka treguar se një analizë gjenetike përpara terapisë mund të reduktojë efektet anësore të padëshiruara të barnave dhe kostot e lidhura me kujdesin shëndetësor me 30%. Në mbarë botën, problemi i efekteve anësore negative është i konsiderueshëm. Në Europë ato shkaktojnë deri në 128,000 vdekje në vit dhe janë shkaku i 9% i të gjitha shtrimeve në spital, një shifër që shkon deri në 20% te njerëzit mbi 70 vjeç. Megjithatë, këto incidenca mund të reduktohen duke i përshtatur barnat sipas gjeneve të secilit pacient.

Identifikohen 12 gjene specifike për metabolizmin dhe efektet e barnave

Studimi "PREPARE" (Preemptive Pharmacogenomic Testing for Preventing Adverse Drug Reactions) përfshiu afro 7000 pacientë nga shtatë vende (Austri, Greqi, Itali, Holandë, Slloveni, Spanjë dhe Britani), në periudhën mars 2017-qershor 2020, të gjithë të gjenotipizuar kundër ndryshimeve në dymbëdhjetë gjene specifike të rëndësishme për metabolizmin, transportin dhe efektet anësore të barnave. Të gjithë pjesëmarrësit më pas morën mjekimin e tyre ose në mënyrë konvencionale ose me një modifikim të bazuar në gjenotip. Dymbëdhjetë javë pas fillimit të regjimit të tyre të barnave, pacientët u pyetën për çdo efekt negativ që ata zhvilluan, të tillë si: diarre, dhimbje ose humbje të shijes.

Më pak efekte anësore te pacientët e trajtuar në bazë të gjenotipit

"Pacientët që morën trajtim bazuar në gjenotip kishin mesatarisht 30% më pak efekte anësore krahasuar me grupin e kontrollit. Gjetjet tona sugjerojnë se gjenotipizimi i hershëm i pacientëve mund të gjenerojë kursime të konsiderueshme për shoqërinë", thotë Ingelman-Sundberg, eksperte në Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA).

"Testi duhet të bëhet vetëm një herë për pacient dhe ju mund të gjeneroni një "kalim të ADN-së", në thelb një kartë me një shirit magnetik që përmban të gjitha të dhënat e rëndësishme gjenetike për një pacient të caktuar. Kur karta e pacientit skanohet, mjekët dhe farmacistët mund të llogarisin dozën optimale të një medikamenti që i nevojitet atij individi", përfundojnë autorët.

 

Paolo Levantino
Farmacist klinik dhe gazetar shkencor

Burimi:
The Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(22)01841-4


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC