hospitalizim

kor132022

Covid-19. Statinat ulin rrezikun për shtrim në spital

Pacientët që marrin statina për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare mund të kenë një rrezik më të ulët të hospitalizimit nga Covid-19 në krahasim me individët...
transparent

gus302022

Antivirali që ul rrezikun e vdekjes nga Covid-19 me 79%

Sipas një studimi të ri të publikuar në New England Journal of Medicine, ekziston një antiviral që duket se zvogëlon rrezikun e vdekjes nga Covid-19 me 79% dhe me...
transparent

nën92022

Gjakderdhja e shkaktuar nga aspirina. Ja, si mund të reduktohet

Rreziku i gjakderdhjes nga ulcera e stomakut për shkak të përdorimit afatgjatë të aspirinës mund të reduktohet me një cikël të shkurtër antibiotikësh, sipas një dokumenti të...
transparent

nën152022

Pacienti onkologjik. Efektet anësore të kimioterapisë mund të përmirësohen me ndihmën e farmacistit

Nauzeja dhe të vjellat e shkaktuara nga kimioterapia (CINV) janë efekte anësore serioze që ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës së pacientit (QOL). Arsyet për CINV-të...
transparent

dhj132022

Dieta e pasur me vitaminë K ul rrezikun për fraktura te të moshuarit

Nivelet e larta të vitaminës K1 shoqërohen me një reduktim të rrezikut afatgjatë të hospitalizimeve për shkak të frakturave, veçanërisht të ijëve, te gratë e moshuara. Në...
transparent

dhj202022

Antivirali që redukton hospitalizimet nga Covidi

Sipas një studimi të botuar në Annals of Internal Medicine, Paxlovidi (nirmatrelvir plus ritonavir) mund të ofrojë përfitime të konsiderueshme për pacientët e diagnostikuar...
transparent

jan172023

Lidhja ndërmjet pasivitetit fizik dhe long-Covid

Një studim i publikuar së fundi në “Scientific Reports”, ka treguar se ekziston një lidhje ndërmjet long-Covid dhe pasivitetit fizik, i cili në vetvete mund të konsiderohet si...
transparent

shk132023

Trajtimi i bazuar në analizat gjenetike redukton me 30% efektet anësore të barnave

Një studim i publikuar në “The Lancet”, ka treguar se një analizë gjenetike përpara terapisë mund të reduktojë efektet anësore të padëshiruara të barnave dhe kostot e lidhura me...
transparent

shk162023

Betabllokuesit nuk ndikojnë në rezultatet psikiatrike

Trajtimi me betabllokues nuk ndikon në rezultatet psikiatrike të pacientëve, edhe pse përdorimi i tyre shoqërohet me reduktim të dhunës, sipas një studimi të botuar në “PLOS...
transparent

mar222023

Opioidet kundër dhimbjes gjatë lindjes. Vlerësimi i rrezikut për të sapolindurit

Barnat opioide kundër dhimbjeve (oksikodoni, kodeina, morfina dhe hidromorfoni), të marra në një terapi mesatare prej tre ditësh nga gratë shtatzëna nuk paraqesin rrezik...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC