Farmaci

mar222023

Opioidet kundër dhimbjes gjatë lindjes. Vlerësimi i rrezikut për të sapolindurit

Barnat opioide kundër dhimbjeve (oksikodoni, kodeina, morfina dhe hidromorfoni), të marra në një terapi mesatare prej tre ditësh nga gratë shtatzëna nuk paraqesin rrezik serioz për të sapolindurit. Në këtë përfundim ka arritur një studim i madh kanadez i botuar në "BMJ", në të cilin studiuesit analizuan të dhënat e mbledhura në periudhën 2012-2020 për fëmijët e lindur nga 85,852 paciente për të cilat u përshkruan opioidë brenda shtatë ditëve pas daljes nga spitali dhe 538,815 paciente në të njëjtën gjendje të cilat nuk i morën këto barna. Përafërsisht 80% e grave të regjistruara në studim kishin lindur fëmijët e tyre me anë të ndërhyrjes cezariane.

Terapi tre ditore me qetësues opioidë

42% e nënave të cilave iu përshkruan opioidë morën oksikodon, 20% kodeinë, 19% morfinë dhe 12% hidromorfon, me një mesatare prej tre ditësh terapi. Duke marrë parasysh faktorët e rrezikut, foshnjat e lindura nga nënat që përdornin qetësues kundër dhimbjeve kishin pothuajse gjysmën e rrezikut për t'u shtruar në spital. Studiuesit nuk gjetën dallime midis grupeve në përqindjen e foshnjave që duhej të shtroheshin sërish në spital për probleme me ushqyerjen ose probleme të tjera brenda 30 ditëve.

Nuk u vunë re dallime midis grupeve për problemet e frymëmarrjes ose pranimin në njësitë e kujdesit intensiv neonatal. Për më tepër, gjatë periudhës së studimit nuk u regjistrua asnjë vdekje. Studiuesit nuk dhanë informacion mbi përdorimin e medikamenteve të përshkruara ose përqindjet e përgjithshme të pacienteve që praktikonin ushqyerjen me gji.

Megjithatë, autorët theksuan se, në Kanada, normat fillestare të pacienteve që i ushqenin foshnjat e tyre me gji ishin në rendin e 90%. Ndërsa rezultatet janë qetësuese, studiuesit rekomandojnë që këto barna të përshkruhen me kujdes dhe vetëm për periudha të shkurtra.

Së fundi, një editorial i lidhur, i botuar së bashku me studimin, vuri në dukje se sasia e opioideve të pranishme në qumështin e gjirit ishte shumë e ulët dhe se efektet toksike ishin përgjithësisht të pamundura. Studimi tregon se opioidet në vetvete nuk përbëjnë rrezik për foshnjat e nënave që kanë vendosur të adoptojnë ushqyerjen me gji.

 

Cristoforo Zervos

Burimi

BMJ 2023;380:e074005 https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-074005


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC