FOSHNJAT

sht52014

Piramida e vlefshme edhe për vitin e parë të jetës

Fillimi i mbarë është i rëndësishëm. Studimet vazhdojnë të evidentojnë se sa shumë mund të ndikojë ushqimi i parë tek foshnjat në zhvillimin e sëmundjeve në moshën e rritur.
transparent

gus32015

Alarmi nga Shoqata Amerikane e Tiroideve mbi eksesin në marrjen e jodit

Shoqata Amerikane e Tiroideve (ATA) ka publikuar në “Thyroid” një artikull mbi riskun e ekspozimit të tepërt ndaj jodit. Autorët e tij janë Angela Leung dhe David Geffen nga Universiteti i Kalifornisë.
transparent

shk232016

Paroxetine, nëse merret në tremujorin e parë të shtatzënisë shton riskun për defekte në lindje

Rreziku për keqformime kongjenitale dhe kardiake te foshnja mund të rritet nëse paroxetine, e përshkruar për depresion, shqetësime obsesivo-kompulsive, ankth dhe çrregullime nga stresi post-traumatik, merret në tre mujorin e parë të shtatzënisë. Në këtë përfundim ka arritur një studim i publikuar në
transparent

gus22017

Ushqyerja me gji ndikon në riskun për sëmundje kardiovaskulare te nënat

Sipas një studimi të publikuar në Journal Of the American Heart Association, risku i sëmundjes kardiovaskulare te femrat kineze me një histori të ushqyerjes me gji ishte 10% më i ulët në krahasim me femrat që nuk kishin ushqyer me gji;
transparent

jan92018

Ushqyerja me qumështin e gjirit, ul rrezikun për sindromën e vdekjes së papritur te bebet

Në Shtetet e Bashkuara kanë dalë prova të reja në lidhje me ushqyerjen me gji që, sipas asaj çka shkruhet në revistën “Pediatrics”, ndihmon në reduktimin e rrezikut të vdekjes së papritur të bebes. Qumështi i nënës...
transparent

jan222018

Ende nuk aplikohen të gjitha rregullat e gjumit të sigurt për bebet

“Janë vënë re përmirësime të dukshme në reduktimin e vdekjeve të lidhura me gjumin e fëmijës që nga vitet ’90, por në Shtetet e Bashkuara ndodhin akoma çdo vit rreth 3.500 vdekje të lidhura me gjumin te fëmijët...
transparent

shk202018

ISHP-ja vendos për vaksinimin e bebeve. Petrit Vasili: Nuk kemi gjendje të vaksinës

Përhapja e shpejtë e virusit të fruthit ka shqetësuar të gjitha autoritetet vendase. Këtë të martë, ekspertë të Institutit të Shëndetit Publik kanë raportuar para deputetëve në Komisionin e Shëndetësisë jo vetëm për situatën, por edhe për...
transparent

mar92018

Diabeti neonatal. EMA rekomandon barin e parë për trajtim

Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor i Agjencisë Europiane për Barnat ka rekomanduar dhënien e autorizimit për hedhjen në treg në Bashkimin Europian të Amglidia-s (glibenclamide) për trajtimin e diabetit melit neonatal, një formë jashtëzakonisht...
transparent

mar162018

Kërkuesit e pranojnë: kanabidioli redukton dhe zhduk krizat epileptike te pacientët pediatrikë

Disa kërkime të mëparshme kanë sugjeruar se përbërjet e pranishme në natyrë, siç janë kanabisi dhe kanabinoidet, mund të zbutin konvulsionet. Një nga këto kanabinoide, kanabidioli CBD, ndryshe nga tetrahidrokanabinoli, nuk shkakton ndjesinë e...
transparent

qer112018

Marrja prenatale e vitaminës D, është pozitive për shtatzënën dhe fëmijën

Marrja si shtesë e vitaminës D mund të reduktojë rrezikun e lindjes së foshnjave më të vogla nga mosha e tyre gjestacionale, duke përmirësuar rritjen e tyre gjatë fëmijërisë. Ky është rezultati i një meta analize të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC