efekte anësore

sht12014

Produktet OTC topike për aknet, FDA sinjalizon rrezikun e hipersensibilitetit

Agjensia Amerikane (FDA) paralajmëroi mjekët dhe konsumatorët se disa produkte OTC për trajtimin e akneve mund të shkaktojnë reaksione të cilat edhe duke qënë të rralla ndonjëherë mund të shndërrohen në forma aq serioze sa të rrezikojnë jetën e pacientëve.
transparent

sht152014

Përdorimi i klaritromicinës lidhet me efekte të padëshirueshme kardiovaskulare

Futja e klaritromicinës, një nga antimikrobikët më të përdorur dhe të përshkruar edhe në moshën pediatrike për pacientët alergjikë ndaj penicilinës, mund të shoqërohet me një shtim të vdekjeve për shkaqe kardiake.
transparent

sht182014

Farmakovigjilenca, AIFA: shtohen sinjalizimet, sidomos nga farmacistët

Orientimi i përgjithshëm mbi sinjalizimet në rastin e dyshimeve për reaksione negative nga barnat (ADR, Negativ Drug Reaction) është në rritje të dukshme mes 2012 dhe 2013 ...
transparent

tet82014

Denosumab: rekomandimet bëhen më të rrepta

Në marrëveshje me Agjensinë Europiane të Barnave (EMA), u shpërnda nga Agjensia Italiane e Barnave (AIFA) një dokument rekomandimesh për përdorimin e denosumab ...
transparent

tet132014

Shtimi jonormal i efekteve anësore nga barnat xhenerike. AIFA: raportoni me përgjegjësi

AIFA ka mbledhur të gjithë punonjësit e kujdesit shëndetësor në një "sinjalizim përgjegjës, fokusuar jo vetëm tek disa lloje të veçanta barnash" nga momenti që në simestrin e parë të vitit 2014, Sistemi Kombëtar i Farmakovigjilencës ka regjistruar një "rritje disproporcionale" në numrin e sinjalizim
transparent

nën122014

Rrush, mollë, brokoli, shafran, kundër kancerit të gjirit

Vendosni mollë, rrush, brokoli, kurkuma (e njohur ndryshe si shafran i Indisë) dhe nëse ju gjendet tofu në një frulator për të përgatitur kështu një kokteil shumë të mirë kundër qelizave kanceroze
transparent

maj82015

Sot Dita Botërore e Talasemisë

Çdo 8 maj në të gjithë botën shënohet Dita Botërore e Talasemisë, sëmundje e trashëgueshme që në Shqipëri, sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik, numëron rreth 8-9% të popullsisë bartëse.
transparent

gus52015

Sitagliptina te pacientët me diabet, nuk e rrit riskun kardiovaskular

Shtimi i sitagliptinës në terapinë e pacientëve me diabet të tipit 2 duket se nuk e rrit mundësinë për efekte anësore kardiovaskulare. Faktin e konfirmojnë rezultatet e një studimi të publikuar në revistën "Neë England journal of medicine"
transparent

shk82017

Farmakovigjilenca nëpërmjet mediave sociale: rezultatet e studimit irlandez

Mediat sociale që përdoren për shpërndarjen e teksteve, videove dhe fotove janë tashmë mjete komunikimi të privilegjuara të jetës së përditshme dhe profesionale. Prej këtej ideja për të thelluar rolin e tyre në aktivitete të sinjalizimit të efekteve anësore të dyshimta nga barnat (Adverse Drug React
transparent

shk102017

Raporti i ECDC-së për Acinetobacter baumannii

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) ka publikuar rezultatet e një studimi mbi përhapjen ne Evropë të infeksioneve nga Acinetobacter baumannii, shumë të vështira për t’u trajtuar për shkak të rezistencës në rritje të këtij bakteri për agjentët antimikrobikë dhe në mën
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC