Farmaci

sht152014

Përdorimi i klaritromicinës lidhet me efekte të padëshirueshme kardiovaskulare

Futja e klaritromicinës, një nga antimikrobikët më të përdorur dhe të përshkruar edhe në moshën pediatrike për pacientët alergjikë ndaj penicilinës, mund të shoqërohet me një shtim të vdekjeve për shkaqe kardiake. Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga një grup kërkuesish danezë, publikuar në gusht në revistën prestigjoze britanike British Medical Journal, e cila vlerësoi vdekshmërinë kardiovaskulare si një efekt të padëshiruar duke propaganduar veprimin e klaritromicinës, roksitromicinës dhe penicilinës V. Duke analizuar të dhënat e mbledhura gjatë një periudhe midis viteve 1997 dhe 2011, autorët gjetën se përdorimi i klaritromicinës do të kishte shkaktuar 37 vdekje potencialisht të shmangshme në grupin e pacientëve të përfshirë në studim. Vlerësimi i kërkuesve nga Statens Serum Institut në Kopenhagen u bazua në pesë milionë subjekte të trajtuara me tre antibiotikë pas rregullimit të faktorëve të tillë si mosha, gjinia, rreziku kardiak dhe përdorimi i barnave të tjera. Administrimi praktik i klaritromicinës, krahasuar me penicilinën V, do të sillte një rritje të konsiderueshme të rrezikut të vdekjes nga sëmundjet kardiake baraz me 5,3 për 1.000 persona/vit. Makrolidet influencojnë ritmin e aktivitetit elektrik të zemrës dhe kërkojnë maturi në prani të sindromës QT, një gjendje e rrallë që mund të shkaktojë aritmi ndonjëherë fatale. Tashmë, edhe pse rreziku i identifikuar nuk është aq i lartë sa për të sugjeruar ndryshime të menjëhershme në informacionin përshkrues, lind nevoja për studime të reja dhe më shumë të detajuara për klaritromicinën, duke pasur parasysh përhapjen e saj në trajtim. 

Përse është i nevojshëm farmacisti: pacientët me kardiopati duhet të jenë të vetëdijshëm për rrezikun e marrjes së klaritromicinës falë informacionit të dhënë nga farmacisti.

Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC