Farmaci

nën292022

Kombinimi i probiotikëve me antibiotikët redukton dëmtimin e mikrobiomës intestinale

Një përmbledhje sistematike e botuar në Journal of Medical Microbiology, e para e këtij lloji, sugjeron se kombinimi i probiotikëve me antibiotikët mund të mbrojë kundër ndikimit negativ të trajtimit me antibiotikë në mikrobiomën intestinale.

"Studimet e mëparshme kanë treguar se marrja e probiotikëve mund të reduktojë efektet anësore gastrointestinale të antibiotikëve si diarre dhe fryrje, por ende nuk është vërtetuar plotësisht nëse marrja e probiotikëve së bashku me antibiotikët mund të ruajë gjithashtu diversitetin dhe përbërjen e mikrobeve në intestin. Dhe pikërisht nga frika e ndryshimit të mëtejshëm të ekuilibrit delikat të mikrobeve intestinale të pacientit, disa mjekë ngurojnë të rekomandojnë probiotikë dhe antibiotikë së bashku", thotë bashkautorja Elisa Marroquin nga Universiteti Kristian në Teksas, e cila së bashku me kolegët nga Universiteti i Teksasit zgjodhën 29 studime klinike të botuara në shtatë vitet e fundit që përshkruanin potencialin e probiotikëve në rregullimin e mikrobiotës intestinale.

Në këtë mënyrë, autorët zbuluan se marrja e probiotikëve së bashku me antibiotikët mund të parandalojë ose zvogëlojë disa ndryshime të shkaktuara në përbërjen e mikrobiomës intestinale. Por jo vetëm kaq: probiotikët mund të ndihmojnë edhe në mbrojtjen e diversitetit të specieve dhe madje të rivendosin popullatat e baktereve të mira si Faecalibacterium prausnitzii, të cilat mund të reduktojnë inflamacionin dhe të nxisin një pengesë të shëndetshme intestinale.

"Kur pjesëmarrësit e studimit morën antibiotikë, u shfaqën modifikime të ndryshme të mikrobiomës në drejtim të varfërimit të specieve bakteriale. Por duke kombinuar terapinë e antibiotikëve me probiotikët, shumica e këtyre ndryshimeve dukeshin më pak të theksuara ose mungonin plotësisht", shkruajnë autorët. "Duke marrë parasysh të dhënat njerëzore të disponueshme deri më sot, nuk duket të ketë arsye për të refuzuar një recetë për probiotikë kur përshkruhen antibiotikë," përfundon Marroquini.

 

Journal of Medical Microbiology 2022. Doi: 10.1099/jmm.0.001625
http://doi.org/10.1099/jmm.0.001625


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC