Baktere

nën262014

Lentet e kontaktit: udhëzimet për përdorim

Çdo vit në Shtetet e Bashkuara infeksionet në sy, të shkaktuara nga përdorimi jokorrekt i lenteve të kontaktit prekin miliona njerëz. Në një artikull të realizuar nga ekspertët amerikanë të qendrës ‘’Centers for disease control and prevention’’ (CDC) analizuan...
transparent

nën192015

Probiotikët në shtatzëni, efikasë për shëndetin e nënës dhe të fëmijës

“Tashmë ka gjithnjë e më shumë të dhëna që tregojnë se administrimi i probiotikëve në shtatzëni nga tremujori i dytë e në vazhdim ka një impakt pozitiv te nëna dhe fëmija”, deklaron Susanna Esposito, drejtore e njësisë së Pediatrisë në Poliklinikën e Universitetit të Studimeve në Milano dhe presiden
transparent

kor222016

Jo vetë-përshkrimit të antibiotikëve në moshë pediatrike

Mosha pediatrike 0 - 2 vjeç është ajo në të cilën regjistrohet konsumi më i madh i barnave: 82.2 doza ditore në çdo 1000 fëmijë, shkruhet në një raport të fundit të Agjencisë Italiane të Barnave (AIFA). Statistikat e tjera tregojnë se te adoleshentët në moshë 14 - 17 vjeç konsumohen mesatarisht 75.8
transparent

nën152016

Elbthi

Është një infeksion i shkaktuar nga një proces inflamator akut në gjëndrat dhjamore apo të djersës në folikulat e qepallave. Mund të jetë i brendshëm (event i rrallë dhe më i rëndë) ose i jashtëm në lokalizime të ndryshme.
transparent

dhj202016

Bakteret reduktuese të nitrateve mund shkaktojnë migrenën

Sipas një studimi të publikuar në revistën e Shoqatës Amerikane të Mikorobiologjisë “mSystems”, goja e personave që vuajnë nga migrena ka një përqendrim shumë të madh të baktereve në gjendje që të modifikojnë nitratet, në krahasim me ata që nuk vuajnë nga migrena. “Duke u nisur nga ideja se disa ush
transparent

jan222018

Terapitë me bakteriofagë, mund të luftojnë rezistencën ndaj antibiotikëve

Bakteriofagët, ose thjesht, fagët janë viruse që infektojnë bakteret duke u shumëzuar në brendësi të tyre, karakteristikë kjo që i pasuron me një potencial të nevojshëm për të luftuar rezistencën ndaj antibiotikëve...
transparent

shk192018

Zbulohet një klasë e re antibiotikësh që vepron kundër baktereve gram pozitive shumë rezistente

Një letër kërkimore e publikuar në “Nature Microbiology” ka përshkruar metodën me anë të së cilës është bërë i mundur zbulimi i një klase të re antibiotikësh, që kanë në bazë të tyre bakteret e pranishme në tokë. Këta përbërës aktivë...
transparent

mar262018

Lactobacillus Paracasei Lc11, probiotiku i ri që lufton cistitet

Probiotiku Lactobacillus Paracasei LC11 ka shfaqur një aktivitet më të mirë specifik ndaj cepeve, duke rezultuar kështu i vlefshëm në strategjinë terapeutike dhe parandaluese të cistitit, një shqetësim i shkaktuar kryesisht nga E. coli, por edhe nga...
transparent

sht172018

Një antidepresiv mund të bëhet shkak për fillimin e rezistencave bakteriale

Sipas një studimi të publikuar në “Environment International”, fluoxetina, një frenues përzgjedhës i rikapjes së serotoninës (SSRI) dhe përbërësi aktiv i disa barnave antidepresive, mund të luajë rol në fillimin e rezisten...
transparent

tet82018

Infeksionet nga mykobakteret. FDA-ja aprovon antibakterialin për pacientë të përzgjedhur

FDA-ja ka aprovuar amikacinën në formë suspensioni lipozomial për inhalim, të tregtuar nga Insmed me emrin Arikayce, për një popullsi të kufizuar pacientësh me një lloj të rrallë infeksioni pulmonar jo tuberkular, të shkaktuar...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC