Farmaci

tet92020

Covid-19. AIFA: kortikosteroidet, të rekomanduara për ata që marrin oksigjen

Përdorimi i kortikosteroideve rekomandohet te pacientët me Covid-19 të rëndë që kërkojnë terapi me oksigjen, madje edhe nëse nuk i nënshtrohen ventilimit mekanik. Te këta lloj pacientësh "duhet marrë në konsideratë një standard i kujdesit, pasi është i vetmi trajtim që ka treguar një përfitim në drejtim të uljes së vdekshmërisë". Këtë e ka raportuar Agjencia Italiane e Barnave (AIFA) në një skedë të re (të publikuar në seksionin e faqes) e cila ofron informacion mbi barnat që mund të përdoren kundër Covid-19.

Për të lehtësuar punën e klinicistëve, komisioni shkencor teknik në AIFA ka përgatitur skeda të bazuara në studimet më të përditësuara, të cilat raportojnë qartë provat e efikasitetit dhe sigurisë, ndërveprimet dhe metodat e rekomanduara të përdorimit në pacientët Covid-19 për secilin lloj të barnave: nga heparinat tek azitromicina, nga antiviralët te hidroksiklorokina. Në lidhje me kortikosteroidet, aktualisht janë në dispozicion të dhëna nga pesë studime të kontrolluara dhe me përzgjedhje rastësore, si dhe një metaanalizë e kryer nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Bazuar në këto evidenca, disa javë më parë, Agjencia Evropiane e Barnave miratoi përdorimin e deksametazonit te të rriturit dhe adoleshentët që kërkojnë terapi shtesë të oksigjenit (me ose pa ventilim mekanik). Sa i përket llojit të kortikosteroideve, AIFA specifikon: "Megjithëse evidencat më të forta ishin ato që u morën nga deksametazoni, mund të hamendësohet një efekt i klasës së këtyre barnave".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC