Ushqyerje

sht132023

Diabetikët. Ndikimi i disa ushqimeve edhe në dietë të shëndetshme

Sipas rezultateve të një studimi të botuar në "American Journal of Clinical Nutrition", konsumimi i ushqimeve shumë të përpunuara lidhet me një shkallë më të lartë të vdekshmërisë kardiovaskulare dhe asaj nga të gjitha shkaqet te njerëzit me diabet të tipit 2, pavarësisht nga cilësia e ushqimit që përmban pjesa tjetër e dietës. 

"Për pacientët me diabet të tipit 2, rekomandimet dietike i japin përparësi konsumimit të ushqimeve të balancuara nga pikëpamja nutricionale dhe promovojnë modele dietike që theksojnë grupet ushqimore, siç është dieta mesdhetare, pavarësisht niveleve të përpunimit të ushqimit", thotë autorja kryesore e studimit Marialaura Bonaccio nga Irccs Neuromed dhe Pozzilli.

Studimet e mëparshme kanë treguar se konsumimi i ushqimeve shumë të përpunuara prodhon rezultate më të dobëta shëndetësore, por ende nuk është e qartë nëse dietat e pasura me ushqime shumë të përpunuara  janë të rrezikshme për shëndetin e diabetikëve aq sa janë edhe për popullatën e përgjithshme. Për të kuptuar më mirë këto aspekte, studiuesit kryen një studim që vlerësoi lidhjet midis konsumit të ushqimeve shumë të përpunuara dhe vdekshmërisë te 1,065 pjesëmarrës me diabet të tipit 2, të cilët plotësuan një pyetësor me 188 pyetje për frekuencën e ushqimit. Gjatë një ndjekjeje mesatare prej 12 vitesh, ekspertët vunë në dukje se një dietë e pasur me ushqime shumë të përpunuara i ekspozonte diabetikët ndaj një rreziku 60% më të lartë të vdekjes nga çdo shkak dhe një rrezik dyfish më të lartë për të vdekur nga sëmundjet kardiovaskulare në krahasim me njerëzit që konsumojnë pak nga këto produkte.

"Krahasuar me marrjen më të ulët të ushqimeve shumë të përpunuara (më pak se 4.7% e ushqimit total të konsumuar), një marrje më e lartë (më shumë se 9% e totalit të ushqimit të konsumuar) lidhej me rreziqe më të larta të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe të gjitha shkaqet. Për më tepër, ne vëzhguam një lidhje lineare dozë-përgjigje midis marrjes së ushqimeve shumë të përpunuara dhe vdekshmërisë. Lidhjet vazhduan pavarësisht nga cilësia e dietës, duke treguar se një dietë e shëndetshme mund të mos jetë e mjaftueshme për të kapërcyer efektet negative të ushqimeve shumë të përpunuara", përfundojnë autorët.


American Journal of Clinical Nutrition 2023. Doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.07.004
http://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.07.004


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC