Ushqyerje

nën102022

Ushqyerja dhe plakja, një marrëdhënie shumë komplekse

Në një studim të botuar në BMC Biology, një grup studiuesish kanë përdorur teknika modelimi shumëdimensionale për të analizuar efektet e marrjes së lëndëve ushqyese në disrregullimin fiziologjik te të moshuarit, duke çuar kështu në identifikimin e disa modeleve kryesore të lëndëve ushqyese specifike që lidhen me plakjen biologjike.

"Qasja jonë paraqet një udhërrëfyes për studimet e ardhshme për të eksploruar kompleksitetin e plotë të peizazhit të plakjes", thonë studiuesit. Siç shpjegohet në artikull, ende nuk dihet se si variacioni normal në modelet e dietës ndikon në procesin e plakjes.

Shumica e analizave të kryera deri më tani kanë përdorur një paradigmë njëdimensionale, duke parë efektet e vetëm një lënde ushqyese në një përfundim të vetëm. Por, siç thekson edhe bashkautori Alan Cohen nga Shkolla Mailman në Kolumbi, të kuptuarit e problemit komplikohet nga fakti se ushqimi dhe fiziologjia e plakjes janë komplekse dhe shumëdimensionale, dhe përfshijnë një numër të madh ndërveprimesh.

Studimi analizoi të dhënat nga 1560 njerëz 64-75 vjeç, u rishikua çdo vit për 3 vjet rresht dhe u ndoq për 4 vjet për të vlerësuar lidhjen midis marrjes së lëndëve ushqyese dhe procesit të plakjes në një shkallë të gjerë.

Në veçanti, plakja dhe humbja e homeostazës në lidhje me moshën u kuantifikuan përmes integrimit të bioshënjuesve të gjakut, ndërsa efektet e dietës u modeluan duke përdorur kornizën gjeometrike për të ushqyerin, të aplikuar për makronutrientët dhe 19 mikronutrientë/nënklasa të lëndëve ushqyese. Studiuesit përshkruan kështu 4 modele.

Autorët, të cilët theksojnë se qasjet më të thjeshta analitike lineare/njëndryshuese nuk kanë arritur të identifikojnë lidhjet e vëzhguara, paraqesin gjithashtu një mjet ndërveprues që na lejon të studiojmë se si kombinime të ndryshme të mikronutrientëve ndikojnë në aspekte të ndryshme të plakjes.

"Këto rezultate nuk janë eksperimentale dhe na duhet t'i vërtetojmë edhe në kontekste të tjera. Por konstatimi cilësor se nuk ka përgjigje të thjeshta për ushqimin optimal ka të ngjarë të jetë i vërtetë: ai ishte i dukshëm në pothuajse të gjitha analizat tona, nga një shumëllojshmëri qasjesh, dhe është në përputhje me parimet evolucionare dhe shumë punime të mëparshme", përfundon Cohen.

 

BMC Biology 2022. Doi: 10.1186/s12915-022-01395-z
https://doi.org/10.1186/s12915-022-01395-z


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC