Shëndetësi

sht292023

Njerëzit që flenë vonë janë më të rrezikuar nga diabeti

Në një artikull të botuar në "Annals of Internal Medicine" dhe të nënshkruar nga Sina Kianersi nga Shkolla Mjekësore e Harvardit në Boston, lexojmë se kronotipi i mbrëmjes mund të promovojë një mënyrë jetese jo të shëndetshme dhe të rrisë rrezikun për diabeti të tipit 2. Me fjalë të tjera, njerëzit e natës janë më të rrezikuar për të zhvilluar diabet.

Për të arritur këto përfundime, autorët u përqendruan në kronotipin e vetëvlerësuar të pjesëmarrësve, pra preferencën e tyre natyrore për të fjetur dhe zgjuar më herët ose më vonë, duke i klasifikuar ata në njerëz të mëngjesit ose të natës. Dhe duke analizuar sjelljet e vetë-raportuara, stilin e jetës dhe zakonet e gjumit të më shumë se 60,000 infermierëve të moshës së mesme, studiuesit zbuluan se krahasuar me bashkëmoshatarët e tyre që zgjoheshin herët në mëngjes, ata që flinin më vonë natën kishin një rrezik 72% më të lartë për të zhvilluar diabet të tipit 2 dhe një rrezik 54% më të lartë për të zhvilluar diabet të tipit 2 plus sjellje jo të shëndetshme të jetesës. Rrezik, i cili ra në 19% pas rregullimeve të duhura për faktorët që lidhen me stilin e jetesës, p.sh. dieta, konsumimi i alkoolit, aktiviteti fizik dhe zakonet e pirjes së duhanit.

"Duke marrë parasysh sjelljet jo të shëndetshme, lidhja e fortë midis kronotipit dhe rrezikut për diabet të tipit 2 u reduktua, por vazhdoi të ishte prezente, që do të thotë se faktorët e stilit të jetesës luajnë një rol të rëndësishëm", komenton Kianersi, duke hipotezuar se rezultatet e marra mund të lidhen me mungesën e ndërveprimit midis ritmit cirkadian të një personi dhe mjedisin e tyre fizik dhe social siç ndodh për shembull te njerëzit që punojnë me turne, të cilët jetojnë sipas programeve të kundërta me preferencat e tyre cirkadiane.

"Nëse ne do të mundnim të identifikonim një lidhje shkakësore midis kronotipit, diabetit ose sëmundjeve të tjera, mjekët mund të përshtatnin më mirë strategjitë e parandalimit për pacientët e tyre", përfundojnë studiuesit.

"Duke pasur parasysh se kronotipi mund të pësojë ndryshime që mund të lidhen me variacionet e mundshme të stilit të jetesës, nevojiten studime të mëtejshme për të kuptuar nëse ai është një tregues i një stili jetese jo të shëndetshëm apo një përcaktues i pavarur", shkruajnë në një editorial të lidhur Kehuan Lin nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit dhe kolegët.

 

Annals of Internal Medicine 2023. Doi: 10.7326/M23-2257
https://doi.org/10.7326/M23-2257

Annals of Internal Medicine 2023. Doi: 10.7326/M23-2257
https://doi.org/10.7326/M23-2257


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC