Gjumi

sht242014

Të hash shumë oriz ndihmon në luftën e çrregullimeve të gjumit

Probleme me gjumin? Ushqimi juaj kryesor është orizi. E dëshmon një studim japonez i Kanazawa Medical University publikuar nga PlosOne dhe shpalosur nga Daily Mail: studimi që ka përfshirë dy mijë njerëz demonstroi se ata që kishin një dietë të bazuar në oriz bënin një gjumë më cilësor.
transparent

sht272014

Gjumi si mjekim: kush fle mirë nuk sëmuret dhe punon më mirë

Gjumi i mirë dhe për një numër të caktuar orësh është i shëndetshëm si një mjekim: në fakt kush fle mjaftueshëm sëmuret më pak dhe mbi të gjitha nuk mungon në punë për shkak të sëmundjes.
transparent

sht272014

Melatonina nuk redukton delirin pas një ndërhyrje kirurgjikale

Sipas një studimi të publikuar në CMAJ (Canadian Medical Association Journal), suplementet e melatoninës nuk kanë rezultuar efektive në reduktimin e delirit tek të moshuarit ...
transparent

jan222018

Ende nuk aplikohen të gjitha rregullat e gjumit të sigurt për bebet

“Janë vënë re përmirësime të dukshme në reduktimin e vdekjeve të lidhura me gjumin e fëmijës që nga vitet ’90, por në Shtetet e Bashkuara ndodhin akoma çdo vit rreth 3.500 vdekje të lidhura me gjumin te fëmijët...
transparent

sht32018

Modifikimi i cilave zakone ushqimore, ndihmon në rënien në peshë?

Kërkuesit analizuan të dhënat e rreth 60.000 njerëzve me diabet që iu janë nënshtruar kontrolleve të rregullta shëndetësore në periudhën 2008-2013. Pjesëmarrësit u pyetën në lidhje me stilin e jetës, përdorimin e...
transparent

tet222018

Pijet energjike me kafeinë. Të vendosen rregulla për konsumimin nga fëmijët

Një shqyrtim i vitit 2014 mbi më shumë se 5.000 fëmijë, ka zbuluar se 14% e fëmijëve 11-15 vjeç kanë konsumuar pije energjike të paktën 2 apo 4 herë në javë dhe 5% e të gjithë...
transparent

nën232018

Sëmundja e gjumit. CHMP-ja jep mendim pozitiv për barin me tableta

Është miratuar bari i parë në formë tabletash për tripanosomiazën afrikane, e njohur edhe si sëmundja e gjumit. Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor (CHMP) i EMA-s dha mendim pozitiv për fexinidazolin...
transparent

kor12019

Opioidet dhe dobitë mbi gjumin. Provat mbështetëse janë të pakta dhe jo cilësore

Sipas një studimi të publikuar në “Sleep Medicine Review”, dëshmitë mbi efektin pozitiv të opioideve mbi gjumin te pacientët me dhimbje kronike, janë të kufizuara dhe jo cilësore. “Shumë njerëz që vuajnë nga dhimbja kronike...
transparent

kor242019

Barnat që duhen evituar kur jemi në timon. FDA-ja përcakton rreziqet

Disa barna, të tilla si opioidet ose barnat kundër depresionit, mund ta bëjnë më të pasigurt, aftësinë për t’i dhënë makinës, autobusit, trenit, aeroplanit ose anijes. Në veçanti, mund të jetë e rrezikshme t’i jepni makinës nëse merrni...
transparent

jan162020

Psikobiotikët. Probiotikët që ndihmojnë gjumin dhe përmirësojnë humorin

Nga një studim i publikuar në “Frontiers in Behavioral Neuroscience” dhe i zhvilluar nga kërkuesit e Universitetit të Kolorados, del se një ferment laktik fiziologjik, Lactobacillus rhamnosus HN001, mund të ndihmojë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC